ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Διόρθωση υπό τον φόβο της Ιταλίας (upd)

15:21 - 01 Δεκ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Διόρθωση υπό τον φόβο της Ιταλίας (upd)
Με ελεγχόμενη πτώση, έως -1% περίπου, ξεκίνησε την πρώτη συνεδρίαση του μήνα το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το χθεσινό τραπεζικό... πάρτι, ωστόσο, σταδιακά ενισχύθηκαν οι ρευστοποιήσεις με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν τα κέρδη τους, κι ενώ η αγορά έχει στον ορίζοντα τις ανοιχτές εξελίξεις στη διαπραγμάτευση αλλά και τις αβεβαιότητες σχετικά με το δημοψήφισμα στην Ιταλία.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών εισέρχεται στον τελευταίο μήνα του έτους, έχοντας μάλιστα κλείσει το Νοέμβριο με σημαντικά κέρδη (στο +6,5% για Γ.Δ. και με τον τραπεζικό δείκτη στο +25%), με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί πλέον σχεδόν 1,9% στις 617 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 45 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 82 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 2,2% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.668 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 3,4% στις 799 μονάδες.

 

Η ALPHA BANK υποχωρεί 3,6%, η ΕΘΝΙΚΗ χάνει 3,2%, η EUROBANK σημειώνει απώλειες 4,4% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ κινείται με -2,5%.

 

Ο ΟΠΑΠ χάνει 1,8%, ο ΟΤΕ υποχωρεί 0,7%, η ΔΕΗ υποχωρεί 2,6% και η Coca Cola HBC σημειώνει πτώση 2,15%.

Με αρνητικό πρόσημο κινούνται οι ΕΛΠΕ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, FOLLI FOLLIE, JUMBO, AEGEAN, VIOHALCO, GRIVALIA, LAMDA, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ

Ανοδικά κινείται για την ώρα μόνο η ΕΧΑΕ

 

Μετά από ένα δυνατό φίνις τον Νοέμβριο, και με πολλούς ξένους επενδυτές να «κλείνουν τα βιβλία του» στην αγορά επικρατεί η εκτίμηση πως αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες ενδεχομένως να επιδιώξουν να «πάρουν» ένα μέρος των κερδών τους εν όψει του Σαββατοκύριακου που ακολουθεί, με το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ιταλία να βρίσκεται στο επίκεντρο.

 

Προφανώς και η τάση θα καθοριστεί από τις εξελίξεις εν όψει Eurogroup (δύσκολη η πολιτική απόφαση;), την πορεία της αξιολόγησης, από την… Ιταλία αλλά και, σε ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, από τις αψιμαχίες long και short και τη δυνατότητα απορρόφησης της όποιας προσφοράς.

 

Επίσης, δεν λείπουν και οι ανησυχίες για τις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες θεωρούνται ευρέως υπο-ανακεφαλαιοποιημένες και αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το βουνό των επισφαλών δανείων. 

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Wall Street Journal ο ESM εξετάζει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 20% ενώ πληροφορίες της Handelsblatt αναφέρουν ότι η πρόταση αυτή βρίσκει σύμφωνη και τη γερμανική κυβέρνηση.

 

Από άποψη τεχνικής ανάλυσης, στηρίξεις για το Γενικό Δείκτη υπάρχουν στις 605, στις 600, στη ζώνη 575-585 μονάδων, ενώ ο ανοδικός στόχος βρίσκεται στις 635 και μετά στις 660 μονάδες.

 

Οι αντιστάσεις του Τραπεζικού Δείκτη εντοπίζονται στις 851 και 895 μονάδες και η στήριξη στις 798 μονάδες. Οι αντιστάσεις του FTSE 25 εντοπίζονται στις 1.750 και 1.804 μονάδες και οι στηρίξεις στις 1.678 και 1.659 μονάδες.

 

Γ. Π.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:21 - 01 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.