ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Άνοδος μέσω τραπεζών

18:20 - 05 Δεκ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Άνοδος μέσω τραπεζών
Σταθερά ανοδική ήταν η αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να στρέφουν το ενδιαφέρον τους τόσο στο σημερινό Eurogroup όσο και στις πολιτικές εξελίξεις της Ιταλίας, «γυρίζοντας την πλάτη», για την ώρα, στην επικράτηση του «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα. Οι ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν ψυχραιμία αγνοώντας προς το παρόν τις εξελίξεις, σταδιακά πάντως τα κέρδη και στο Χ.Α. μετριάστηκαν.

Ο γενικός δείκτης, που έφτασε πάντως να ενισχύεται σχεδόν 2%, στις 626 μονάδες, έκλεισε τελικά με άνοδο 1,03%, στις 620,29 μονάδες, με τον FTSE 25 να κερδίζει 0,81%, στις 1.679,01 μονάδες και τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει άνοδο 2,99%, στις 818,33 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε σε 60 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών έφτασε στα 120 εκατ. τεμάχια.

 

Η ALPHA BANK ενισχύθηκε 2,79%, η ΕΘΝΙΚΗ κέρδισε 3,77%, η EUROBANK σημείωσε άνοδο 3,06% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ έκλεισε με +2,55%.

 

Ο ΟΠΑΠ κέρδισε 0,12%, ο ΟΤΕ έκλεισε αμετάβλητος, η ΔΕΗ σημείωσε πτώση 1,94% και η Coca Cola HBC έκλεισε με απώλειες 0,82%.

Ανοδικά έκλεισαν οι ΕΛΠΕ, , ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, FOLLI FOLLIE,ΕΧΑΕ, AEGEAN, VIOHALCO, ΕΥΔΑΠ, GRIVALIA.

Πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΤΙΤΑΝ και αμετάβλητες οι ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, JUMBO, LAMDA.

 

Παρά τις χαμηλές προσδοκίες για τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι επενδυτές φαίνεται ότι αισιοδοξούσαν για την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας σε ένα έκτακτο Eurogroup, εντός του Δεκεμβρίου ή μέσα στον Ιανουάριο του 2017. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα «αγκάθια» παραμένουν, καθώς Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον παρουσιάζουν επιμέρους αποκλίσεις, ιδίως για το ζήτημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

 

 Όσον αφορά την Ιταλία, η επικράτηση του «όχι» στο χθεσινό δημοψήφισμα ισοδυναμεί με εκλογική ήττα του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος θέτει την παραίτησή του στη διάθεση του προέδρου της ιταλικής δημοκρατίας. Οι αναλυτές εκφράζουν ανησυχία και για τις εξελίξεις στο μέτωπο των ιταλικών τραπεζών.

 

Υποστηρικτικό είναι όμως σήμερα το κλίμα της Ευρώπης στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να δείχνουν ότι ανέμεναν την έκβαση του δημοψηφίσματος. Οι traders κινούνται σε γενικές γραμμές όπως και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εστιάζοντας και στο Eurogroup και σε όσα σήμερα θα αφορούν και στην Ελλάδα.

 

Παράλληλα η προσοχή των traders είναι στραμμένη και προς τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, οπότε θα αποφασισθεί -υπό το βάρος του χθεσινού αποτελέσματος- εάν και πώς θα προχωρήσει σε ενίσχυση/παράταση του QE.

 

 Την ίδια ώρα, «Credit Positive»για τις ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s τον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στο 20% έως το τέλος του 2019.

 

Παρότι πρόκειται για έναν φιλόδοξο στόχο, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι θα συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην ελάφρυνση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τον βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα περιορίσει αισθητά την έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε υψηλού ρίσκου assets.

 

Οι αντιστάσεις του Γενικού Δείκτη εντοπίζονται στις 625 και 640 μονάδες και οι στηρίξεις στις 604 και 595 μονάδες. Οι αντιστάσεις του Τραπεζικού Δείκτη εντοπίζονται στις 851 και 895 και η στήριξη στις 782 μονάδες. Οι αντιστάσεις του FTSE 25 εντοπίζονται στις 1.717 και 1.752 μονάδες και οι στηρίξεις στις 1.618 και 1.595 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.