ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: Πενταπλό ανοδικό σερί με "οδηγό" τα blue chips

19:05 - 04 Ιαν 2017 | Σχόλια Αγοράς
ΧΑ: Πενταπλό ανοδικό σερί με "οδηγό" τα blue chips
Τριπλό σερί ανοδικών συνεδριάσεων για το 2017 (και πέμπτη συνεχόμενη συνολικά) ολοκλήρωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας να ανατρέψει μάλιστα την αρχική διόρθωση των τραπεζών.

Οι σημερινές ρευστοποιήσεις στις τράπεζες ήταν κάτι το αναμενόμενο, καθώς είχαν αναλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου το «βάρος» των τεσσάρων τελευταίων ανοδικών συνεδριάσεων, με αποτέλεσμα να επέλθει η διόρθωση, η οποία ωστόσο ήταν αρκετά ήπια, καθώς από τις τέσσερις συστημικές η Alpha Bank κατάφερε να καταγράψει και κέρδη.

 

Ωστόσο αυτό που κρατάμε από τη σημερινή συνεδρίαση είναι πως στη «δύσκολη» στιγμή ενεργοποιήθηκαν αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές και blue chips, προκειμένου να μην απομακρυνθεί από το υψηλό 12μήνου ο Γενικός Δείκτης (ήτοι τις 659 μονάδες), γεγονός που δίνει αν μη τι άλλο αισιοδοξία στην αγορά. Μεταξύ των μετοχών αυτών ήταν οι Τιτάνας, Μότορ Όιλ, Κύπρου και Jumbo, το δίδυμο ΟΤΕ- ΟΠΑΠ και ακολούθησαν Grivalia, Cenergy, EEE, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και Aegean. Ισχυρή διόρθωση υπέστη η Αττικής μετά το κερδοσκοπικό ράλι των τελευταίων ημερών, ενώ αμετάβλητες έλεισαν Μυτιληναίος και Fourlis.

 

Η αγορά θα συνεχίσει να «τρέχει» στους ρυθμούς της αξιολόγησης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Χωρίς κάποια εσωτερική ή εξωτερική εξέλιξη, η αγορά αναμένεται να κάνει συντήρηση δυνάμεων, καθώς δεν υπάρχουν νεώτερα από το μέτωπο της αξιολόγησης και όπως φαίνεται δε θα υπάρξουν αρκετά σύντομα, τουλάχιστον όχι πριν τις 12 Ιανουάριου όποτε και θα πραγματοποιηθεί το κρίσιμο EuroworkingGroup.

 

Έως τοτε, το άτυπο rotation σε επίπεδο τίτλων βοηθάει τουλάχιστον στη διατήρηση της ρευστότητας της αγοράς σε ικανοποιητικά επίπεδα, ωστόσο θα πρέπει να κινητοποιηθούν ισχυρότερα χαρτοφυλάκια αν θέλει να ξεπεράσει το "ταβάνι" του 2016, όταν και έκλεινε η πρώτη αξιολόγηση. Οι 659 μονάδες είναι τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου 12μηνου, με τις 665 και τις 675 μονάδες να αποτελούν τους βραχυπρόθεσμους στόχους. Το αντίστοιχο υψηλό του FTSE 25 είναι οι 1.868 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει κοντινή αντίσταση τις 1.785 μονάδες που διάσπαση μπορεί να μας φέρει μόνο στο επίπεδο των 1.823 μονάδων. Αντίστοιχα οι 1.761 και 1.755 μονάδες είναι κοντινές επιθετικές στηρίξεις και μόνο διάσπαση του δεύτερου μπορεί να μας δώσει καλύτερη διόρθωση προς τις 1.740 μονάδες.

 

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,14% στις 657,54 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 653,83 μονάδων (-0,42%) και 659,82 μον. (+0,49%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 79,66 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,1 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,23%, στις 1.773,84 μονάδες, ενώ στο -0,36% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 785,86 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,93% στις 875,77 μονάδες.

 

Στο ταμπλό τώρα, η Grivalia έκανε ένα μίνι ραλι κλείνοντας στο +4,68% και πάνω από τα 8 ευρώ, με τη ΓΕΚ Τέρνα να την ακολουθεί με κέρδη 2,17%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΕΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Aegean, ΕΧΑΕ και Τιτάν. 

Στον αντίποδα, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, με τις Λάμδα, Βιοχαλκο, Σαράντης και ΔΕΗ να σημειώνουν πτώση άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Folli Follie, ΟΛΠ και ΜΕΤΚΑ

 

Γιάννης Τσιρογιάννης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.