ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: Με υψηλό 12μήνου κλείνει η πρώτη εβδομάδα του 2017

18:59 - 05 Ιαν 2017 | Σχόλια Αγοράς
ΧΑ: Με υψηλό 12μήνου κλείνει η πρώτη εβδομάδα του 2017
Το «έξι στα έξι» πέτυχε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εν όψει των Φώτων αποχαιρετά την πρώτη εβδομάδα του έτους με κέρδη και υψηλό 12μήνου. Μάλιστα ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης υπό την τραπεζική πίεση, ωστόσο στο φινάλε δεικτοβαρείς μετοχές αλλά και αρκετά «μικρομεσσαία» χαρτιά ανέλαβαν και πάλι να κρατήσουν τα στηρίγματα, με αποτέλεσμα να κλείσει πάνω από τις 660 μονάδες και αρκετά ικανοποιητικό τζίρο.

Μπορεί η τελική εικόνα του ταμπλό να μην είναι πλήρως αντιπροσωπευτική της σημερινής συνεδρίασης, κατά την οποία εκδηλώθηκαν έντονες τάσεις ενθυλάκωσης κερδών. Ωστόσο, η ρευστότητα που δημιουργήθηκε προφανώς επανατοποθετήθηκε, με τους αγοραστές της τελευταίας στιγμής να ανατρέπουν το αρνητικό πρόσημο. Το βασικό σενάριο, άλλωστε, δεν περιλαμβάνεται κάποιο... ατύχημα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, το οποίο μπορεί να απειλήσει πρόσφατες τεχνικές "κατακτήσεις".

 

Αυτό που κρατάμε από τη σημερινή συνεδρίαση είναι ότι το ΧΑ ξεκίνησε το νέο έτος με προσδοκίες ότι η εγχώρια κεφαλαιαγορά θα ακολουθήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εάν δεν υπάρξει κάποια απρόοπτη αρνητική εξέλιξη, αναπροσαρμόζοντας τις επί διετίας πιεσμένες αποτιμήσεων αρκετών εισηγμένων. Στις τέσσερις συνεδριάσεις της πρώτης εβδομάδας κατάφερε το θετικό πρόσημο, ακολουθώντας ένα άτυπο rotation εσωτερικών διορθώσεων, χωρίς να επηρεάζονται τα επίπεδα των δεικτών. 

 

Όσον αφορά τις εξελίξεις που καθορίζουν το «ρυθμό», το ΧΑ αναμένει το πρώτο μεγάλο ραντεβού της 12ης Ιανουαρίου, όταν συνεδριάζει το EWG και μένει να φανεί αν θα "ξεπαγώσουν" τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά και η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για να υπάρξει αποτέλεσμα στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Διαφορετικά, ως ημερομηνία "σταθμός" για την αξιολόγηση είναι η σύνοδος της 20ης Φεβρουαρίου και μετά οι δυσκολίες αυξάνουν καθώς αρχίζει (από τις 15 Μαρτίου) ο εκλογικός κύκλος στη Ευρώπη με αρχή από την Ολλανδία και συνέχεια σε Γαλλία και Γερμανία.

 

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,42% στις 660,30 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 649,41 μονάδων (-1,24%) και 660,32 μον. (+0,42%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,41 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 104,78 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 7,1 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη μόλις 0,01%, στις 1.773,94 μονάδες, ενώ στο +0,36% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 788,71 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,49% στις 871,50 μονάδες.

 

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 2,59%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,9%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 4,01%.

Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχαλκο μετά τη χθεσινή της "στάση” επανήλθε στην ανοδική της πορεία, σημειώνοντας σήμερα κέρδη 2,99%. Πάνω από 1% ήταν τα κέρδη σε Motor Oil, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Τιτάν, Jumbo, Eurobank και Alpha Bank, με τις δύο τελευταίες μάλιστα να ανακάμπτουν από τις ενδοσυνεδριακές απώλειες. 

 

Στον αντίποδα, η Εθνική συνέχισε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση τη διόρθωσή της, μετά το εξαήμερο ανοδικό σερί, υποχωρώντας κατά 2,67%, με τη Folli Follie να την ακολουθεί με απώλειες 2,33%. Πτώση 1,37% σημείωσε η Πειραιώς, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΟΤΕ, Aegean, Grivalia, Μυτιληναίος και Σαράντης.  Στον Mid Cap, μετά τη χθεσινή διόρθωση η Τρ. Αττικής επέστρεψε στην ανοδική της πορεία, σημειώνοντας κέρδη 7,32%, ανεβάζοντας τα κέρδη από τις 30 Δεκεμβρίου στο 57,14%. Στον αντίποδα, η Creta Farm έκλεισε με απώλειες 11,52%.

 

Γιάννης Τσιρογιάννης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.