ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Ελεγχόμενες κινήσεις από τους πωλητές (upd)

15:13 - 09 Ιαν 2017 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Ελεγχόμενες κινήσεις από τους πωλητές (upd)
Συνεχίζεται η πτωτική κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ύστερα από την ανοδική κίνηση των προηγούμενων συνεδριάσεων και την κατάκτηση των υψηλών επιπέδων των τελευταίων 13 μηνών κι ενώ η αγορά αναμένει τις κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, σταδιακά οι ενεργοί επενδυτές έσπευσαν να απορροφήσουν μέρος των πιέσεων (χαμηλό -1,24%) με συνέπεια η πτώση να κρίνεται από τους αναλυτές ως λελογισμένη και ελεγχόμενη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,75% στις 655 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 25 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 34 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,9% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.758 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,3% στις 860 μονάδες.

 

Η ALPHA BANK υποχωρεί 1%, η ΕΘΝΙΚΗ χάνει 1,1%, η EUROBANK σημειώνει απώλειες 1,2% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ κινείται με -0,9%.

 

Ο ΟΠΑΠ υποχωρεί 1%, ο ΟΤΕ χάνει 0,%45, η ΔΕΗ σημειώνει απώλειες 0,7% ενώ η Coca Cola HBC ενισχύεται οριακά κατά 0,1%.

Με πτώση κινούνται οι ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, FOLLI FOLLIE, JUMBO, ΕΧΑΕ, AEGEAN, VIOHALCO, GRIVALIA.

Με άνοδο κινούνται οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, VIOHALCO, LAMDA.

 

Η στήριξη του Γενικού Δείκτη εντοπίζεται στις 647 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 673 και 691 μονάδες. Η στήριξη του Τραπεζικού Δείκτη εντοπίζεται στις 851 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 897 και 941 μονάδες. Η στήριξη του FTSE/25 εντοπίζεται στις 1.745 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 1.803 και 1.870 μονάδες.

 

Την προσεχή Πέμπτη, στις 12 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο EuroWorking Group του έτους για την Ελλάδα. Και μπορεί από τη διάσκεψη αυτή να μην περιμένουμε κάποια απόφαση για την αξιολόγηση, ωστόσο αναμένεται να υπάρξουν μηνύματα για το πως έχει διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση τα ανοιχτά της μέτωπα, καθώς και το πως έχουν υποδεχτεί οι τεχνοκράτες τις ελληνικές αντιπροτάσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους.

 

Αναλυτές εκτιμούν ότι όσο το πολιτικό τοπίο και οι σχέσεις με τους δανειστές είναι «μια στο καρφί και μια στο πέταλο», πολλά χαρτοφυλάκια θα τηρήσουν στάση αναμονής, ενώ ο τραπεζοκεντρικός χαρακτήρας του  Χρηματιστηρίου θα συνεχίσει να αποτελεί παράγοντα αυξημένης μεταβλητότητας και επηρεασμού της βασικής τάσης.

 

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, όχι μόνο δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής τα νέα εκείνα που δίνουν αισιοδοξία αλλά όλα δείχνουν ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί για ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι μακρύτερος. Η κυβέρνηση δεν μας έχει συνηθίσει σε θετικές εκπλήξεις εκτός από την μόνιμη καθυστέρηση και κωλυσιεργία παρόλα αυτά η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί θετικές εξελίξεις.
 
Η αβεβαιότητα δικαίως συνεχίζει να είναι διάχυτη στην πραγματική οικονομία κάτι που κάνει και την μεγαλύτερη ζημιά μιας και η ψυχολογία και η σταθερότητα είναι τα κρίσιμα συστατικά σε αυτή. Όσο καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης απομακρύνονται οι στόχοι για το 2017 με το QE να καθυστερεί με το τελευταίο να είναι αυτό που δεν θα μας βοηθήσει σε απόλυτα νούμερα αλλά είναι ικανό να μας επιστρέψει στην κανονικότητα και να μας εντάξει στην ασπίδα της ΕΚΤ δίνοντας σήμα σε οίκους και ξένους επενδυτές.

 

Σύμφωνα με τη Merit, δεδομένου ότι οι μεγάλοι μετοχικοί δείκτες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, τα μεσοπρόθεσμα περιθώρια ανόδου να στενεύουν αρκετά. Μεσοπρόθεσμες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη αποτελούν οι 635 και 615 μονάδες, ενώ δύσβατες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 680 και 700 μονάδες, καταλήγει η Merit.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:13 - 09 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.