ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: "Φθηνή" άνοδος χωρίς τζίρο και υψηλό 14μήνου ενόψει EwG

18:59 - 11 Ιαν 2017 | Σχόλια Αγοράς
ΧΑ: "Φθηνή" άνοδος χωρίς τζίρο και υψηλό 14μήνου ενόψει EwG
Χωρίς σαφή κατεύθυνση παρέμεινε για άλλη μία «άνευρη» συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, πετυχαίνοντας ωστόσο μια "κούφια" άνοδο -και υψηλό 14μηνών- πάνω από τις 663 μονάδες, καθώς ο τζίρος δε ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε στο εξαιρετικά στενό εύρος των τεσσάρων μονάδων!

Φυσικά αυτό δεν είναι κακό ούτε και παράξενο, καθώς ελλείψει ειδησεογραφίας και κάποιου ισχυρού «καταλύτη», η σημερινή έστω και φθηνή άνοδος μόνο ευπρόσδεκτη ήταν. Η αληθινή δοκιμασία ξεκινάει αύριο για το Χρηματιστήριο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το Euroworking Group. Η κυβέρνηση περιμένει να λάβει ένα θετικό μήνυμα για την πρόοδο που έχει κάνει στο μέτωπο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, και οι επενδυτές με τη σειρά τους αναμένουν το… σύνθημα προκειμένου να ενεργοποιηθούν και να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια ικανοποιητική άνοδο προς την επόμενη αντίσταση των 680 μονάδων. Έως τότε η προσοχή της αγοράς σήμερα στρέφεται στο Παρίσι, όπου και ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτος θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και όπου θα συνεχιστούν οι διεργασίες εν όψει EwG. 

Έτσι λοιπόν, το ΧΑ αναμένει, λοιπόν, το πρώτο μεγάλο ραντεβού της 12ης Ιανουαρίου, όταν συνεδριάζει το EWG και μένει να φανεί αν θα "ξεπαγώσουν" τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά και η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για να υπάρξει αποτέλεσμα στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Διαφορετικά, ως ημερομηνία "σταθμός" για την αξιολόγηση είναι η σύνοδος της 20ης Φεβρουαρίου και μετά οι δυσκολίες αυξάνουν καθώς αρχίζει (από τις 15 Μαρτίου) ο εκλογικός κύκλος στη Ευρώπη με αρχή από την Ολλανδία και συνέχεια σε Γαλλία και Γερμανία.  Σε ένα τέτοιο περίπλοκο περιβάλλον, η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση έως τον Φεβρουάριο. Και αυτό, διότι μόνο έτσι μπορεί να προλάβει η χώρα την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από τον Μάρτιο. Σε ένα τέτοιο σενάριο προσδοκά και η αγορά, αναμένοντας τα μηνύματα που θα λάβει από τις τρέχουσες διεργασίες. 

 

Τράπεζες

Οι Τράπεζες είναι  έτοιμες να καταγγείλουν μια σειρά μεγάλων επιχειρηματικών δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να προβούν σε νομικές ενέργειες ενάντια σε έναν αριθμό μεγάλων επιχειρηματικών δανείων που δεν έχουν επιδόσεις για μια σειρά ετών και οι ιδιοκτήτες των αντίστοιχων εταιρειών δεν είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τις τράπεζες  για να βρουν από κοινού κάποιες λύσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ελληνικές Τράπεζες έχουν κάνει τις αναγκαίες προπαρασκευαστικες ενέργειες  ώστε να ξεκινήσει μια σειρά από νομικές αγωγές εναντίον πολλών μεγάλων εταιριών, εντός  του επόμενου μήνα, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί ο καθαρισμός χαρτοφυλακιων δανείου ώστε να είναι σύμφωνοι με τους στόχους του SSM. 

 

Δείκτες

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,43% στις 663,37 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 659,03 μονάδων (-0,23%) και 663,45 μον. (+0,44%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 28,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 56,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,38 εκατ. τεμάχια

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,48%, στις 1.780,84 μονάδες, ενώ στο +0,18% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 800,07 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,05% στις 887,40 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, αν και καθυστέρησε να βρει ρυθμό, η Eurobank έκλεισε με κέρδη 3,01%, αλλάζοντας και την εικόνα της αγοράς, με τις βοήθειες βέβαια των Βιοχαλκο, Εθνικής, Πειραιώς και Grivalia, τα κέρδη των οποίων ξεπέρασαν το 2%. Κέρδη άνω του 1% σημείωσαν οι Folli Follie, Alpha Bank και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και ΕΕΕ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το +17,35% της Frigoglass (ΦΡΙΓΟ), ειδικά σε συνδυασμό με το προχθεσινό +20%.

Στον αντίποδα, η Motor Oil δέχτηκε πιέσεις κλείνοντας στα 13,43 ευρώ με απώλειες 2,75%, αν και τα πακέτα που διακίνησε σήμερα ήταν στην τιμή των 13,72 ευρώ και πλέον. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Jumbo, Τιτάν και λάμδα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΜΕΤΚΑ, Aegean, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Σαράντης.  

 

Γιάννης Τσιρογιάννης

Τελευταία τροποποίηση στις 19:08 - 11 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.