ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: Σταθερή και "αθόρυβη" άνοδος

18:57 - 12 Ιαν 2017 | Σχόλια Αγοράς
ΧΑ: Σταθερή και "αθόρυβη" άνοδος
Κι ενώ Αμερική, Ασία κι Ευρώπη «απογοητεύτηκαν» από τις ασάφειες του Τραμπ και την αδυναμία του να παραχωρήσει τις επαρκείς και προσδοκώμενες λεπτομέρειες της βασικής οικονομικής του πολιτικής, πίσω στην Ελλάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται να πέρασε πιο «ανώδυνα» τη γενική αυτή απογοήτευση, ή… απλά δεν έχει αντιδράσει ακόμα, καθώς η ελληνική αγορά συνηθίζεται να αντιδρά κάπως καθυστερημένα στις διεθνείς εξελίξεις. Όπως και να έχει το ΧΑ έκλεισε –έστω και οριακά- ανοδικά στον απόηχο του EuroworkingGroup, διατηρώντας συγκρατημένη αισιοδοξία για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε λίγο πάνω από τις 665 μονάδες, με αρκετά χαμηλό τζίρο, εικόνα που σίγουρα δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες της σημερινής συνεδρίασης, την οποία υποτίθεται «περίμεναν» πολλοί αγοραστές για να πάρουν μια «ανάσα», με την προϋπόθεση ότι τα νέα από το μέτωπο της αξιολόγησης θα ήταν θετικά, αν και οι περισσότεροι έχουν ήδη αποδεχτεί πως αυτή δε θα κλείσει εύκολα πριν το Μάρτιο. Ας μην είμαστε… αχάριστοι ωστόσο, καθώς η σημερινή ήταν/είναι μια δύσκολη μέρα για τις αγορές (βλέπε Τραμπ, ιταλικές τράπεζες) και το Χρηματιστήριο επέδειξε χαρακτηριστική αντοχή, προχωρώντας μπροστά, έστω και με βήμα… σημειωτόν.

Μπορεί η αγορά να μην έχει χειροπιαστές αποδείξεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, αλλά δείχνει να επικροτεί το ορόσημο του Μαρτίου που έχει θέσει το Μαξίμου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να προλάβει τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η αγορά έχει αρχίσει να τοποθετείται στο σενάριο αφενός του ξεπαγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος έως το τέλος του Ιανουαρίου και αφετέρου στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις αρχές Μαρτίου.

Το σημερινό κλείσιμο υπήρξε το τρίτο κατά σειρά πάνω από τις 660 μονάδες. Το ΧΑ έχει ούτε λίγο ούτε πολύ αναρριχηθεί από τις 603 μονάδες στις 15 Δεκεμβρίου στις 665 μονάδες σήμερα, ήτοι κέρδη που ξεπερνούν το 10%. Μάλιστα, η άνοδος αυτή ήλθε χωρίς να ανέβουν σημαντικά οι συναλλακτικοί ρυθμοί, αλλά και χωρίς να διαφαίνεται μια απτή και αποδεδειγμένη πρόοδος στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Δηλαδή ο Γενικός Δείκτης κινείται υψηλότερα ακόμη και από τα επίπεδα που είχε βρεθεί στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, όταν και η κυβέρνηση είχε κλείσει την πρώτη αξιολόγηση.

 

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,28% στις 665,21 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 661,43 μονάδων (-0,29%) και 670,21 μον. (+1,03%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 50,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,19 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,11%, στις 1.782,88 μονάδες, ενώ στο +0,56% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 804,55 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,49% στις 891,74 μονάδες. Η αντίσταση του πλέον βρίσκεται στις 912 μονάδες και μια κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στις 965 μονάδες. Ο FTSE 25 έχει αντίσταση στις 1.797-1.800 μονάδες, κοντινή στήριξη στις 1.769 μονάδες και κύρια στις 1.760 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, η Μotor Oil και η Eurobank ηγήθηκαν της ανόδου, κλείνοντας στο +3,35% και +2,19% αντίστοιχα, αν και ενδοσυνεδριακά κινήθηκαν ακόμη υψηλότερα. Κέρδη που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι Βιοχαλκο, Aegean και Jumbo, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia, Σαράντης, Τιτάν και ΕΧΑΕ

Στον αντίποδα, η Λάμδα και ο ΟΠΑΠ βρέθηκαν υπό πίεση, κλείνοντας με απώλειες 1,66% και 1,02% αντίστοιχα, ενώ μικρότερες του 1% ήταν οι απώλειες σε Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, ΜΕΤΚΑ, Folli Follie, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΛΠ και ΕΕΕ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα και Alpha Bank. 

Γιάννης Τσιρογιάννης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.