ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο θετικό σενάριο πόνταρε το Χ.Α. με «οδηγό» τις τράπεζες

19:12 - 20 Φεβ 2017 | Σχόλια Αγοράς
Στο θετικό σενάριο πόνταρε το Χ.Α. με «οδηγό» τις τράπεζες
Να νικήσει την αβεβαιότητα κατόρθωσε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, με τον γενικό δείκτη να διατηρεί καθ' όλη τη συνεδρίαση το θετικό του πρόσημο και τις τραπεζικές μετοχές να αποτελούν το βασικό στήριγμα της ανόδου. Παρά τις πληροφορίες από τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες που προκάλεσαν νευρικότητα και εναλλαγές προσήμου σε πολλές μετοχές, η αγορά «πόνταρε» σήμερα υπέρ μιας έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,01% στις 645,95 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 639,49 μονάδων (0%) και 647,58 μον. (+1,27%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,9 εκατ. ευρώ.

 

Παρότι οι εκτιμήσεις για το σημερινό Eurogroup χαρακτηρίζονταν από χαμηλές προσδοκίες και οι αναλύσεις των διεθνών οίκων «χτύπησαν καμπανάκι» για την καθυστέρηση της αξιολόγησης, η χρηματιστηριακή αγορά έδειξε να ελπίζει σε μια πολιτική συμφωνία σήμερα στις Βρυξέλλες και σε μια ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το αργότερο ως τον Απρίλιο. Οι επενδυτές πάντως δεν έδειξαν να περιμένουν ένα «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων.

 

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει με σημαντικά κέρδη 3,90% στις 795,93 μονάδες. Η Πειραιώς και η Εθνική έκλεισαν τελικά στο +5,11% και +4,87%, ενώ στο +3,37% έκλεισε η Alpha Bank και στο +2,83% η Eurobank.

 

Εκτός από τα τραπεζικά χαρτιά, στη σημερινή συνεδρίαση ξεχώρισαν οι μετοχές της ΔΕΗ, και των ΕΛΠΕ, με τη δεύτερη να συγκεντρώνει το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών από τις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,04%, στις 1.733,87 μονάδες, ενώ στο +0,35% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 810,37 μονάδες.

 

Κέρδη που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι Σαράντης, Folli Follie και Motor Oil, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΕΕΕ, Aegean, Λάμδα, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

 

Αντιθέτως, η Jumbo βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, κλείνοντας με απώλειες 3,75%, ενώ η Grivalia στο -2,82%. Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι Βιοχαλκο, ΜΕΤΚΑ και Τιτάν, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και Ελλάκτωρ.

 

Παράλληλα, το θετικό κλίμα έφερε και αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με το διετές να διαμορφώνεται στο 9,770% (-1,35%), και το δεκαετές στο 7,765% (-0,63%).

 

Μαρία Μιχάλη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.