ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζεται η συσσώρευση στο Χ.Α. με τις τράπεζες στο επίκεντρο

12:59 - 23 Αυγ 2017 | Σχόλια Αγοράς
Συνεχίζεται η συσσώρευση στο Χ.Α. με τις τράπεζες στο επίκεντρο
Με εναλλαγή προσήμου και χωρίς ξεκάθαρη τάση κινείται την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, έπειτα από ένα διήμερο ήπιας ανόδου και με την έλλειψη καταλυτών να συνεχίζει να κρατά στάσιμη την αγορά.

Νωρίτερα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ανοδικά και κατά 0,36% στις 835,7 μονάδες, ενώ πέρασε και σε αρνητικό πρόσημο, παραμένοντας πάντα στη ζώνη των 830-835 μονάδων.

 

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος βρίσκεται υψηλά στο ενδιαφέρον της αγοράς, καθώς αναγνωρίζεται ότι ξεκινά μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος γι' αυτόν και ότι αυτός θα διαμορφώσει κατά μεγάλο ποσοστό την τάση.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Καθημερινής", η απαίτηση του ΔΝΤ για την ανάγκη πρόσθετης κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών, με 10 δισ. ευρώ, παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, καθώς ΕΚΤ και Τράπεζα της Ελλάδος δεν συμφωνούν σε μια τέτοια προοπτική.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι μια νέα κεφαλαιακή ένεση είναι απαραίτητη προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες διαγραφές προβληματικών δανείων, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά και ριζικά το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Θεωρεί ότι με έναν τόσο μεγάλο όγκο προβληματικών δανείων στον ισολογισμό τους δεν θα μπορέσουν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη και θα παραμείνουν καθηλωμένες, λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας.


Η ΕΚΤ, ωστόσο, αρνήθηκε να μπει σε σχετική συζήτηση. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε σχετική επιστολή της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν απάντησε ο ίδιος αλλά η κ. Σαμπίν Λαουτενσλάγκερ, αντιπρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), κάτι που αποτυπώνει τη διάθεση της ΕΚΤ να υποβαθμίσει το ζήτημα.


Στην απαντητική επιστολή, μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι ο SSM είναι ανεξάρτητο όργανο και δεν λαμβάνει οδηγίες από θεσμούς ή όργανα της ΕΕ, κυβερνήσεις ή οποιονδήποτε άλλον οργανισμό. Αναφέρει ότι σε εξέλιξη βρίσκονται προγραμματισμένοι για το δεύτερο εξάμηνο του 2017, επιτόπιοι έλεγχοι στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, ώστε να διαπιστωθεί η κατάστασή τους και από τα αποτελέσματα των ελέγχων θα εξαρτηθεί το ενδεχόμενο πρόσθετων δράσεων.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο τραπεζικός δείκτης σήμερα καταγράφει οριακά κέρδη, με την Πειραιώς, τη Eurobank, και την Εθνική να βρίσκονται σε θετικό πρόσημο και την Alpha να διορθώνει κατά 0,4% μετά το χθεσινό άλμα.

 

Σε θετικό έδαφος κινούνται και οι ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Jumbo, Coca Cola, ΟΠΑΠ κ.α, ενώ μικρές απώλειες κατέγραφαν νωρίτερα οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ κ.α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.