ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα "βουτιά" των τραπεζών στο Χ.Α.- "Έχασαν" 10% στην εβδομάδα

18:10 - 15 Σεπ 2017 | Σχόλια Αγοράς
Νέα "βουτιά" των τραπεζών στο Χ.Α.- "Έχασαν" 10% στην εβδομάδα
Εκτεταμένες ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν και την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τράπεζες να αποτελούν για ακόμα μια φορά τον «οδηγό» του sell-off. Η παρατεταμένη στάση αναμονής που κράτησε το χρηματιστήριο μετά το ράλι που έφερε η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει προκαλέσει έκδηλη κόπωση στην αγορά, η οποία "ξέσπασε" χτες και προσγειώθηκε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων. Σήμερα, η "βουτιά" συνεχίστηκε, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στις 776,20 μονάδες με πτώση 1,87% και με τον τζίρο να κινείται σε υψηλά επίπεδα (140 εκατ. ευρώ).

Η ανησυχητική εικόνα του χρηματιστηρίου αντικατοπτρίζει απόλυτα την διάψευση των προσδοκιών για επιτάχυνση της οικονομίας που διαμορφώθηκαν έπειτα από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

 

Το κλίμα στην αγορά βαραίνει καθώς γίνονται όλο και πιο ορατές οι προκλήσεις και τα "αγκάθια" της 3ης αξιολόγησης, ενώ στις τράπεζες υπάρχει έντονο παρασκήνιο. Οι αντιδράσεις των θεσμών, οι οποίοι διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να βασίζει τη μείωση των "κόκκινων" δανείων μόνο στις διαγραφές, έχει δημιουργήσει νέες ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο.

 

Επιβαρυντικές του κλίματος ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του Τζέρυ Ράις του ΔΝΤ, ο οποίος επέμεινε σε νέο έλεγχο ποιότητας ενεργητικού (AQR) και τεστ αντοχής των τραπεζών, βάζοντας μάλιστα για όριο ολοκλήρωσής τους τις 15 Φεβρουαρίου του 2018.

 

Το "φρένο" που έβαλε σήμερα ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ στις απαιτήσεις του ΔΝΤ δεν φαίνεται να άμβλυνε τις ανησυχίες. «Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) των τραπεζών κατέστησε σαφές ότι δεν διακρίνει ανάγκη για AQR δεδομένου ότι είναι προγραμματισμένα τα τεστ αντοχής (stress tests) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το 2018, υπό την ΕΒΑ (Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή)», είπε συγκεκριμένα ο κ. Κερέ, θυμίζοντας ποιος έχει τον τελευταίο λόγο για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 5,66% στις 860,12 μονάδες, ενώ οι εβδομαδιαίες του απώλειες έφτασαν το 9,99%. Η Εθνική έκλεισε με απώλειες 8,17%, η Πειραιώς 6,77%, η Eurobank 4,56% και η Alpha Bank 4,21%.

 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,73%, στις 2.044,40 μονάδες, ενώ στο -1,36% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 1.055,65 μονάδες.

 

Στο ταμπλό, η Folli Follie έκλεισε με πτώση 7,96%, έπειτα από τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της β' τριμήνου. Πτώση άνω του 2% σημείωσαν Τιτάν, Attica Bank και Ελληνικά Πετρέλαια.

 

Αντιθέτως, ανοδικά κατά 2,56% και 2,47% αντίστοιχα ολοκλήρωσαν ΑΔΜΗΕ και Φουρλής, ενώ η Λάμδα ενισχύθηκε κατά 1,82%.

 

Μαρία Μιχάλη

Τελευταία τροποποίηση στις 18:14 - 15 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.