ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εντυπωσιακή η ανθεκτικότητα της ανόδου στο Χρηματιστήριο

08:54 - 05 Ιαν 2018 | Σχόλια Αγοράς
Εντυπωσιακή η ανθεκτικότητα της ανόδου στο Χρηματιστήριο
Μολονότι μετά από τέτοιο ανοδικό σερί πάντα ελλοχεύει το ενδεχόμενο της διόρθωσης (που πάντα άλλωστε είναι εντός προγράμματος), η έως τώρα «συγκομιδή» του ελληνικού χρηματιστηρίου από τα χαμηλά της 12ης Δεκεμβρίου, είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή.

Πρόκειται για αξιοσημείωτα θετικά στατιστικά, καθώς στις 14 συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τις 12 Δεκεμβρίου ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κλείνει ανοδικά στις 12 εξ αυτών!

Παράλληλα, το ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης έχει αθροιστικά κέρδη 11,83% πετυχαίνοντας με συνοπτικές διαδικασίες νέα υψηλά τεσσάρων και πλέον μηνών, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών στις τελευταίες 15 συνεδριάσεις έχει μόλις δύο πτωτικές και 13 ανοδικές, σημειώνοντας ράλι αντίδρασης 21,85%.

Το Χρηματιστήριο είχε να κάνει κλείσιμο πάνω από τις 820 μονάδες από τις 31 Αυγούστου, που σημαίνει ότι πλέον υποσκέλισε όλη την πτώση του τελευταίου τετραμήνου, αναβαθμίζοντας και τις προοπτικές σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Παρά τα στατιστικά όμως, στην ουσία η αγορά δεν κάνει τίποτα άλλο από το να διορθώνει και να περιορίζει τη... στρέβλωση που έχει υπάρξει το τελευταίο διάστημα. Υπάρχει ένα μεγάλο gap συγκριτικά με τις αποδόσεις του Χρηματιστηρίου έναντι της εικόνας των ομολόγων.

Το ράλι στα ομόλογα έχει οδηγήσει τις αποδόσεις σε χαμηλό 11ετίας, ενώ οι δείκτες του Χ.Α. μόλις πρόσφατα ξεκόλλησαν από το χαμηλό εφτά μηνών!

Η αγορά λοιπόν κλείνει το gap και το χάσμα των αποδόσεων με τα ομόλογα, δεδομένου ότι το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Γ.Δ. βρέθηκε στο υψηλό των 858 μονάδων, οι αποδόσεις ομολόγων ήταν σε επίπεδα 2014 και όχι σε χαμηλό 11ετίας!

Είναι σαφές λοιπόν ότι αρκετά χαρτοφυλάκια έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη μείωση του συστημικού ρίσκου χώρας και αυτό είναι που δίνει την ανατροφοδοτούμενη δυναμική στην αγορά μετοχών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.