ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρνητικό ρεκόρ 20ετίας στις συναλλαγές του Ιουλίου στο Χ.Α.

08:08 - 09 Ιουλ 2018 | Σχόλια Αγοράς
Αρνητικό ρεκόρ 20ετίας στις συναλλαγές του Ιουλίου στο Χ.Α.
Κεντρικό δομικό πρόβλημα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς καθίσταται πλέον η συρρίκνωση των συναλλαγών που έχει λάβει συστημικές διαστάσεις, αλλοιώνοντας – τελικά – όλη τη λειτουργία του συστήματος.

Η παύση των πρωτοβουλιών από τα μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια, βγάζει στην επιφάνεια όλη τη «γύμνια» της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και μάλιστα με εμφατικό τρόπο.

Την πρώτη εβδομάδα του τρέχοντος μήνα ο μέσος τζίρος κατήλθε στα 25,4 εκατ. ευρώ, επίδοση που καθιστά το φετινό Ιούλιο το χειρότερο από πλευράς συναλλαγών στη νεότερη ιστορία του Χ.Α. και πάντως από την περίοδο του 1999 όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης!

Η αγορά έχει στεγνώσει από τζίρους και όγκους, ακόμη και στο χώρο του FTSE 25 όπου καταγράφονται αρνητικά ρεκόρ! Υπήρξαν συνεδριάσεις την περασμένη εβδομάδα που μετοχές του FTSE 25 διακίνησαν λιγότερα από 500 τεμάχια, ενώ την περασμένη Παρασκευή, η leader Coca Cola HBC διακίνησε μόλις 6.435 τεμάχια.

Η κατακόρυφη συρρίκνωση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών ακολουθείται και από αντίστοιχη συρρίκνωση του εύρους των διακυμάνσεων λειτουργώντας ανασταλτικά στην δραστηριοποίηση βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων…

Δεν είναι τυχαίο ότι στις τέσσερις από τις πέντε συνεδριάσεις της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου το πρόσημο του Γενικού Δείκτη ήταν αρνητικό. Παράλληλα, στις εννέα τελευταίες συνεδριάσεις οι εφτά είναι πτωτικές, ενώ στις 14 συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τις 18 Ιουνίου, μόλις οι τέσσερις είναι ανοδικές και οι δέκα πτωτικές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.