ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι τράπεζες στο στόχαστρο των πωλητών-Πακέτα 41,4εκατ. ευρώ για ΟΤΕ

17:32 - 09 Αυγ 2018 | Σχόλια Αγοράς
Oι τράπεζες στο στόχαστρο των πωλητών-Πακέτα 41,4εκατ. ευρώ για ΟΤΕ
Εάν δεν υπήρχαν σήμερα τα πακέτα του ΟΤΕ συνολικής αξίας 41,40 εκατ, ευρώ η καθαρή αξία των συναλλαγών στη χρηματιστηριακή αγορά ανήλθε μόλις 15,06 εκατ. ευρώ. Καμία αλλαγή σε μία αγορά που είναι σε καταστολή και καθημερινά βιώνει την απαξίωση από επενδυτές. Οταν μάλιστα είναι ζήτημα να υπάρχουν πάνω από 350 ενεργοί κωδικοί, για ποιά χρηματιστηριακή αγορά να αναφερθούμε μέσα στον φετινό Αύγουστο όπου όλα κινούνται σε ρυθμό απραξίας με μοναδική καταληκτική ημερομηνία τη μεθεπόμενη Δευτέρα 20 Αυγούστου ημέρα χρονικής ολοκλήρωσης των μνημονίων.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε πτωτικά για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση και διαμορφώθηκε στις 754,65 καταγράφοντας πτώση 0,45%. Σήμερα συμπληρώθηκαν 80 πτωτικές συνεδριάσεις από την αρχή του 2018 ενώ 73 συνεδριάσεις έχουν κλείσει με θετικό πρόσημο. Στο επίκεντρο των πωλητών ο τραπεζικός κλάδος που αποτελεί και την αχίλλεια πτέρνα της αγοράς. Ο τίτλος της Eurobank υποχώρησε 2,16% και διολίσθησε στο 0,8365 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής τραπέζας υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες στο κλάδο με πτώση 3,28% και κλείσιμο στα 0,2592 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς κατέγραψε απώλειες 1,43% και έκλεισε στα 2,6260 ευρώ. Ο τίτλος της Alpha Bank έχασε  το 1,20% της αξίας της και διαμορφώθηκε στο 1,81 ευρώ.

Στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων ενισχύθηκε 2,22% και αναρριχήθηκε ατα 4,60 ευρώ. Αντίθετα ο τίτλος της ΔΕΗ υποχώρησε 1,83% στα 1,8220 ευρώ.

 

Αύριο η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch

 

O αμερικανικός οίκος Fitch θα προχωρήσει αύριο σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά  μια  κλίμακα, σε Β+ από Β.

Η Standard and Poor’s έχει ήδη αναβαθμίσει την χώρα μας στην κλίμακα Β+ προσδίδοντας και θετικές προοπτικές στην οικονομία της. Ο αμερικανικός οίκος, ωστόσο, θεωρείται απίθανο να προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση εντός της τρέχουσας χρονιάς, έχοντας καταστήσει σαφές στηνπρόσφατη έκθεση-αξιολόγηση για το ελληνικό αξιόχρεο, ότι η Αθήνα οφείλει να πιάσει μια σειρά από υψηλούς στόχους. Προτεραιότητα σύμφωνα με την S&P, πρέπει να δοθεί κυρίως στη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα περιμένει η Αθήνα και τις βαθμολογήσεις των λοιπών οίκων αξιολόγησης, εντός των επόμενων μηνών. Στα τέλη Σεπτεμβρίου η Moody’s θα ανακοινώσει την έκθεσή της, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν επίκειται αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Αντίθετα με την Moody’s, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS αναμένεται να είναι γεναιόδωρος με την ελληνική οικονομία. Στην έκθεσή τους, που θα δημοσιοποιηθεί στις 2 Νοεμβρίου, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ-.

 

Ανέστης Ντόκας 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:33 - 09 Αυγ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.