ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H Goldman προειδοποιεί για τις κινεζικές εκροές συναλλάγματος

14:27 - 11 Οκτ 2016 | Νομίσματα
H Goldman προειδοποιεί για τις κινεζικές εκροές συναλλάγματος
Οι κινεζικές εκροές συναλλάγματος ενδέχεται να είναι υψηλότερες απ' ό,τι δείχνουν, με την Goldman Sachs να προειδοποιεί πως ένα αυξανόμενο ποσό κεφαλαίου βγαίνει από τη χώρα σε γουάν και όχι σε δολάρια.

Αν και τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας έχουν σταθεροποιηθεί και οι καθαρές αγορές ξένου συναλλάγματος από τράπεζες για πελάτες έχουν υποχωρήσει και πλησιάζουν χαμηλά έτους, επίσημα στοιχεία δείχνουν ότιπληρωμές σε γουάν, αξίας 27,7 δισ. δολαρίων, έφυγαν από την Κίνα τον Αύγουστο.

 

Αυτό έναντι ενός μηνιαίου μέσου 4,4 δισ. δολαρίων, κατά τα πέντε χρόνια μέχρι το 2014.

Τόσο μεγάλες διασυνοριακές κινήσεις δεν μπορούν να εξηγηθούν βάσει παραγόντων που οδηγούνται από την αγορά και χρειάζεται να λαμβάνονται υπόψη όταν μετρούνται οι εκροές συναλλάγματος, προειδοποιεί σύμφωνα με το Bloomberg ο MK Tang, ανώτατος οικονομολόγος στην Goldman Sachs για την Κίνα, με έδρα στο Χονγκ Κονγκ.

 

Οποιαδήποτε ένδειξη αυξημένων εκροών κεφαλαίου θα μπορούσαν να διαταράξουν την πρόσφατη ηρεμίαστην κινεζική αγορά ξένου συναλλάγματος, εντείνοντας την πίεση από μια πιθανή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων και πλήττοντας την εικόνα του γουάν ως το πιο καινούριο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Τη Δευτέρα, το νόμισμα υποχώρησε σε χαμηλά έξι ετών, προσθέτοντας στις πιέσεις από εκροές.

 

«Έχουν καταγραφεί 265 δισ. δολάρια σε καθαρές εκροές γουάν από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι τον Αύγουστο», κυρίως λόγω εμπορικού διακανονισμού σε γουάν», ανέφερε ο Tang, επικαλούμενος στοιχεία από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και την Κρατική Διοίκηση Ξένου Συναλλάγματος.

«Αυτή η ροή έχει βοηθήσει να μειωθεί η συνολική πίεση από εκροές που αντιμετωπίζει η Κίνα, διότι σημαίνει ότι οι εισαγωγείς δεν είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν τόσο ξένο συνάλλαγμα για να πληρώνουν για τις εισαγωγές», πρόσθεσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.