ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα

12:06 - 11 Ιαν 2017 | Νομίσματα
Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα
Περαιτέρω πτώση καταγράφει σήμερα το τουρκικό νόμισμα, το οποίο διολισθαίνει σε νέο ιστορικό χαμηλό, παρά τη χθεσινή στήριξη από την κεντρική τράπεζα, μέσω της διοχέτευσης επιπλέον ρευστότητας 1,5 δισ. δολαρίων.

Από την αρχή του έτους, οι απώλειες της λίρας έναντι του δολαρίου υπερβαίνουν το 9%, ενώ χθες, για πρώτη φορά, η ισοτιμία με το ευρώ ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 4 λιρών.

 

Η περιδίνηση του νομίσματος της γειτονικής χώρας, εδράζεται κυρίως, στην πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, αλλά και στις γεωπολιτικές προκλήσεις της Τουρκίας.

 

Σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζει βέβαια, και η σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, εξέλιξη η οποία επηρεάζει το σύνολο των νομισμάτων των αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων οικονομιών.

 

Αρκετοί υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης χαρακτηρίζουν την υποχώρηση της λίρας ως προϊόν «χειραγώγησης» και «επίθεσης ξένων δυνάμεων».

 

Σήμερα, το τουρκικό νόμισμα καταγράφει πτώση κατά 1,61% στις 3,8508 λίρες/δολάριο και κατά 1,64% στα 4,0659 λίρες/ευρώ, ενώ νωρίτερα, βρέθηκε ακόμη και στο επίπεδο των 4,11 λιρών/ευρώ. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.