ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

UBS: Θα αρχίσει να χρεώνει τις καταθέσεις σε ευρώ

18:14 - 22 Μαρ 2017 | Νομίσματα
UBS: Θα αρχίσει να χρεώνει τις καταθέσεις σε ευρώ
Η UBS σχεδιάζει να επιβάλλει μια επιπλέον χρέωση στους πελάτες της που τοποθετούν ευρώ στην τράπεζα, αντιδρώντας στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια του ευρώ και σπάζοντας ένα ταμπού της βιομηχανίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η ελβετική τράπεζα θα επιβάλλει από τον Μάιο μια ετήσια χρέωση 0,6% σε λογαριασμούς με πάνω από 1 εκατ. ευρώ, αντιδρώντας στα μηδενικά επιτόκια της ΕΚΤ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο.

 

Η ΕΚΤ έχει οδηγήσει το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο μηδέν, ενώ τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων είναι στα ιστορικά χαμηλά του 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

 

Τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις στη Γερμανία, καθώς πλήττουν την αποταμίευση.  Η Commerzbank μάλιστα εξετάζει το ενδεχόμενο να αποθηκεύει ρευστό στα χρηματοκιβώτια της προκειμένου να αποφύγει τις πληρωμές στην κεντρική τράπεζα, όπως αναφέρει το Reuters. 

 

Η UBS ήδη επιβάλει χρεώσεις σε μεγάλους λογαριασμούς σε ελβετικό φράγκο καθώς η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) επίσης χρεώνει τις τράπεζες, αναφέρει το πρακτορείο.

 

"Η UBS θα εφαρμόσει μια ατομική χρέωση καταθέσεων σε μεγάλους λογαριασμούς σε ευρώ για τους Ευρωπαίους πελάτες της", δήλωσε εκπρόσωπος της UBS. "Αυτό αντανακλά τα αυξημένη κόστη σε ολόκληρη τη βιομηχανία στην επανεπένδυση μετρητών από καταθέσεις στις χρηματαγορές και αγορές κεφαλαίου, τα εξαιρετικά χαμηλά και αρνητικά επιτόκια στην Ευρωζώνη και τους αυξημένους κανονισμούς στη ρευστότητα".

 

Το τύπωμα χρήματος και η επιβολή χρεώσεων στα μετρητά έχουν βρεθεί στην καρδιά των προσπαθειών για την αναβίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση χρέους του 2008-09. Ωστόσο, τα αρνητικά επιτόκια έχουν πιέσει τα τραπεζικά κέρδη.

 

Το περασμένο έτος αποτέλεσε νέο χαμηλό για τις τράπεζες, σύμφωνα με έρευνα του Reuters σε 20 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες η οποία διενεργήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου. Αν και 7 τράπεζες είδαν τα καθαρά έσοδα από τόκους να υποχωρούν το 2015, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στις 12 το 2016, με τη μέση πτώση να ξεπερνά το 7%. Αυτό ήταν μεγαλύτερό από το 2015 που καταγράφηκε μέση πτώση περίπου 5%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.