ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bitcoin: Τόσο ενεργοβόρο όσο 36.000 βραστήρες νερού

09:02 - 29 Νοε 2017 | Νομίσματα
Bitcoin: Τόσο ενεργοβόρο όσο 36.000 βραστήρες νερού
Η παραγωγή του bitcoin «τρώει» τόση ενέργεια όση καταναλώνει ολόκληρη η Ιρλανδία μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν την ώρα που το ηλεκτρονικό νόμισμα ξεπερνά για πρώτη φορά σε αξία τις 9.000 δολάρια.

Σύμφωνα με το Digiconomist, η ενέργεια που καταναλώνεται για όλο το δίκτυο του bitcoin, με σκοπό την επαλήθευση των συναλλαγών, φτάνει τις 30,14 τεραβατώρες τον χρόνο, που ξεπερνά την ενέργεια την οποία καταναλώνουν 19 χώρες της Ευρώπης.

Αυτή η τεράστια απώλεια ενέργειας σημαίνει ότι το δίκτυο του bitcoin καταναλώνει πέντε φορές περισσότερη ενέργεια από όση παράγεται στο μεγαλύτερη αιολικό πάρκο της Ευρώπης, στο Array του Λονδίνου.

Για κάθε μοναδική συναλλαγή με bitcoin απαιτούνται σχεδόν 300 κιλοβατώρες, που είναι αρκετές για να βράσεις νερό σε περίπου 36.000 βραστήρες.

Αν και είναι δύσκολο να απομονώσει κανείς την ενέργεια που απαιτείται για άλλα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών, μία από τις δύο βάσεις δεδομένων της Visa στις ΗΠΑ χρειάζεται το 2% της ενέργειας που καταναλώνει το bitcoin.

Από αυτές τις δύο βάσεις δεδομένων της Visa πραγματοποιούνται ημερησίως περί τις 200 εκατομμύρια συναλλαγές. Το δίκτυο του bitcoin διαχειρίζεται λιγότερες από 350.000.

Αυτή η αστρονομική κατανάλωση ενέργειας δείχνει μια πτυχή του πώς το δίκτυο του bitcoin αυτοπροστατεύεται από απάτες.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κεντρικός έλεγχος για την επαλήθευση των συναλλαγών, το bitcoin υποστηρίζεται από ενεργοβόρους εξειδικευμένους υπολογιστές, που «τρέχουν» το λογισμικό του αποφέροντας στους υπεύθυνους τεράστια ποσά και επιβεβαιώνοντας όλες τις συναλλαγές των τελευταίων 10 λεπτών.

Όσο η αξία του bitcoin ανεβαίνει, τόσο αυξάνεται και το κέρδος, που σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι βάζουν όλο και περισσότερους υπολογιστές σε λειτουργία για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο κέρδος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.