ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένοχος και για τις 7 κατηγορίες ο Μπάνκμαν-Φράιντ της FTX

10:15 - 03 Νοε 2023 | Νομίσματα
Ένοχος και για τις 7 κατηγορίες ο Μπάνκμαν-Φράιντ της FTX
Ένοχος και για τις 7 κατηγορίες που τον βάραιναν κρίθηκε ο ιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ.

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε, έπειτα από δίκη πέντε εβδομάδων, ότι ο άλλοτε ισχυρός επιχειρηματίας στον τομέα των κρυπτονομισμάτων εξαπάτησε τους πελάτες και τις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, καταδικάστηκε για απάτη και συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη απάτης έναντι πελατών του ανταλλακτηρίου FTX και κατά των τραπεζών της Alameda Research, συνωμοσία για οικονομική απάτη για τη διάπραξη απάτης εμπορευμάτων κατά επενδυτών του FTX και συνωμοσία για τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η ποινή του αναμένεται να ανακοινωθεί στις 28 Μαρτίου 2024, με τον Μπάνκμαν-Φράιντ να κινδυνεύει να περάσει δεκαετίες στη φυλακή, θεωρητικά έως και 115 χρόνια.

«Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ διέπραξε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην αμερικανική ιστορία», δήλωσε ο αμερικανός εισαγγελέας Ντέμιαν Γουίλιαμς έξω από το δικαστήριο μετά την αποκάλυψη των ενοχικών ετυμηγοριών και για τις επτά κατηγορίες.

Αναμένεται έφεση

Σε δήλωσή του, ο δικηγόρος υπεράσπισης Μαρκ Κόεν είπε ότι ο πελάτης του σέβεται την απόφαση, αλλά επιμένει ότι είναι αθώος και θα συνεχίσει να «πολεμά σθεναρά τις κατηγορίες», προμηνύοντας, ουσιαστικά, ότι θα καταθέσει έφεση.

Η ετυμηγορία ήταν ομόφωνη.

Ο 31χρονος επιχειρηματίας συνελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο και δικάστηκε για τις κατηγορίες της εξαπάτησης επενδυτών και πελατών της FTX και των δανειστών της Alameda Research.

Ο άλλοτε εξέχων διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων δήλωσε αθώος για όλες τις κατηγορίες και οδηγήθηκε σε δίκη στις αρχές Οκτωβρίου, όπου οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς τον κατηγόρησαν ότι σκόπιμα έκλεψε τα κεφάλαια των πελατών του - περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια - για χρήση σε μια ποικιλία αγορών και επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων ακινήτων, αθλητικών χορηγιών και επιχειρηματικών επενδύσεων.

Η ομάδα υπεράσπισής του υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος ήταν ένας επιχειρηματίας που δούλευε πάρα πολύ και έκανε το λάθος να υποθέσει ότι τα κεφάλαια της εταιρείας που χρησιμοποιούσε ανήκαν σε αυτές τις εταιρείες και όχι στους πελάτες ή τους επενδυτές τους.

Ο Μπάνκμαν-Φράιντ αναγνώρισε ότι «υπήρχαν σημαντικές παραλείψεις», αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν εξαπάτησε κανέναν ούτε θέλησε να πάρει τα χρήματά του.

«Πολλοί άνθρωποι ζημιώθηκαν - πελάτες, υπάλληλοι - και η εταιρεία κατέληξε σε πτώχευση», δήλωσε ο κατηγορούμενος την πρώτη ημέρα της κατάθεσής του ενώπιον των ενόρκων. «Έκανα μια σειρά από μικρά λάθη και μια σειρά από μεγαλύτερα λάθη», είπε.

Το FTX κατέρρευσε σχεδόν πριν από ένα χρόνο, αφού ο Ίαν Άλισον του CoinDesk ανέφερε ότι η Alameda κατείχε ένα τεράστιο ποσό του token της FTX, FTT, μια αποκάλυψη που, σε συνδυασμό με tweets από τον CEO της Binance, Τσανγκπενγκ Ζάο, πυροδότησε ένα ντόμινο εξελίξεων που τελικά οδήγησαν στην πτώχευση της FTX, της Alameda και των διαφόρων θυγατρικών των εταιρειών.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:17 - 03 Νοε 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.