ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί η Κίνα πρέπει να καταργήσει την απαγόρευση του Bitcoin

09:42 - 19 Φεβ 2024 | Νομίσματα
Γιατί η Κίνα πρέπει να καταργήσει την απαγόρευση του Bitcoin
Η κινεζική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τις σχετιζόμενες με το Bitcoin δραστηριότητες στη χώρα, αλλά πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι τα δεδομένα θα πρέπει να την κάνουν να επαναξιολογήσει αυτή την πολιτική της απόφαση.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,2% το 2023, αλλά η χρηματιστηριακή της αγορά κατέγραψε πτώση 10% σε ετήσια βάση. Την ίδια ώρα, ορισμένοι Κινέζοι επενδυτές αναζητούν «καταφύγιο» σε κρυπτονομίσματα παρά την απαγόρευση του Bitcoin από την κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει το CryptoPotato, δεν πρόκειται για… αντιπατριώτες, ούτε η επένδυσή τους στο Bitcoin είναι αντίθετη με τις θεμελιώδεις αρχές του κινεζικού κομμουνισμού. Στην πραγματικότητα, αναγνωρίζουν ότι το Bitcoin αντιπροσωπεύει ένα ιδανικό απόθεμα αξίας πέρα από τα σύνορα ή τις πολιτικές ιδεολογίες.

Το CryptoPotato παραθέτει τρεις λόγους για τους οποίους η Κίνα πρέπει να καταργήσει την απαγόρευση του Bitcoin.

Ισχυρή κινεζική ζήτηση παρά την απαγόρευση

Το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,2% το 2023, αλλά η αγορά μετοχών τα χώρας ήταν αυτή με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο, με πτώση 10% (ενώ ο δείκτης S&P 500 των ΗΠΑ εκτινάχθηκε στα ύψη κατά 25%).

Ως αποτέλεσμα, οι παράνομες συναλλαγές Bitcoin στην Κίνα αυξήθηκαν σε αξία 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, αφού οι Κινέζοι επενδυτές προσπαθούσαν να βρουν διέξοδο από μια προβληματική αγορά για τις κινεζικές μετοχές και βλέπουν το Bitcoin ως ένα ασφαλές καταφύγιο όπως ο χρυσός.

Η Κίνα είναι ιδανική για το Bitcoin

Όχι μόνο η Κίνα έχει χαμηλό κόστος βιομηχανικής ενέργειας από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, κάτι που είναι εξαιρετικό για τους miners Bitcoin, αλλά είναι επίσης πιο κοντά στην πηγή τσιπ πυριτίου που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ASIC (μηχανές ολοκληρωμένων κυκλωμάτων για συγκεκριμένες εφαρμογές) που χρησιμοποιούν οι miners σήμερα.

Στρατηγικός ανταγωνισμός και… συνεργασία με τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι παγκόσμιοι στρατηγικοί αντίπαλοι και εταίροι γεωπολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά. Η Κίνα δεν μπορεί να επιτρέψει στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να κυριαρχήσουν στα ποσοστά ιδιοκτησίας Bitcoin και στα ποσοστά κατακερματισμού χωρίς να πληρώσει βαρύ τίμημα.

Εάν το αμερικανικό δολάριο χάσει την παγκόσμια ηγεμονία του από τα κρυπτονομίσματα που δεν γνωρίζουν σύνορα τις επόμενες δύο δεκαετίες, η Κίνα δεν θα απολαμβάνει πλέον τα οφέλη της ηγεμονίας του δολαρίου για τις εξαγωγικές της βιομηχανίες.

Εάν επιτρέψει σε Κινέζους πολίτες να επενδύσουν σε Bitcoin, μέρος αυτής της απώλειας θα αντισταθμιστεί από τον κλάδο που την προκάλεσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.