ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ρωσία απειλεί την επιβίωση της ΕΕ, προειδοποιεί ο George Soros

22:52 - 23 Οκτ 2014 | Διεθνή
Η Ρωσία απειλεί την επιβίωση της ΕΕ, προειδοποιεί ο George Soros
Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποιεί ο δισεκατομμυριούχος George Soros, καλώντας τη Γηραιά Ήπειρο να σώσει την Ουκρανία για να σώσει τον εαυτό της.

Σε δοκίμιό του που δημοσιεύθηκε από το New York Review of Books, ο Soros προσπαθεί να αφυπνίσει τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τα καλεί «να συμπεριφερθούν ως χώρες που βρίσκονται εμμέσως σε πόλεμο».

 

Ο δισεκατομμυριούχος έχει εκφράσει κι άλλες φορές την πεποίθησή του ότι η αδυσώπητη λιτότητα απειλεί την ΕΕ, αλλά τώρα βάζει στη συζήτηση και την ρωσική απειλή.

 

Ο κίνδυνος που πηγάζει από τη Ρωσία, σύμφωνα με το δοκίμιό του, επεκτείνεται πέρα από την Ουκρανία, αλλά η Ευρωπαίοι ηγέτες δεν τον έχουν αντιληφθεί, εν μέρει διότι η Ε.Ε. και οι 18 της ευρωζώνης, «έχασαν το δρόμο τους» στο ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

 

«Τώρα η Ρωσία εμφανίζει μια εναλλακτική η οποία αποτελεί μια θεμελιώδη πρόκληση στις αξίες και στις αρχές πάνω στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχικά ιδρύθηκε. Βασίζεται στη χρήση ισχύος που εκδηλώνεται στην καταπίεση κατ’ οίκον και στην επιθετικότητα στο εξωτερικό, σε αντίθεση με το κράτος δικαίου» γράφει ο Soros. «Αυτό που σοκάρει είναι ότι η Ρωσία του Vladimir Putin έχει αποδειχθεί να είναι κατά κάποιους τρόπους ανώτερη της Ε.Ε. – πιο ευέλικτη και διαρκώς προκαλεί εκπλήξεις. Αυτό της έχει δώσει ένα τακτικό πλεονέκτημα, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον».

 

Ο Soros προειδοποιεί ότι εάν η Ε.Ε. δεν εγκαταλείψει την προσήλωσή της στη λιτότητα και δεν κινηθεί για να καλύψει την Ουκρανία, η επιρροή της Ρωσίας θα μεγαλώσει στην Ανατολική Ευρώπη, μεγεθύνοντας την απειλή για την Ευρώπη.

 

«Η γραφειοκρατία της Ε.Ε. δεν διαθέτει πια το μονοπώλιο της εξουσίας και έχει λίγα για να είναι περήφανη. Πρέπει να μάθει να είναι πιο ενωμένη, ευέλικτη και αποτελεσματική. Και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στη νέα Ουκρανία» γράφει ο Soros.

 

«Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να ανακτήσουν το αρχικό πνεύμα που οδήγησε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σώσει τον εαυτό της, σώζοντας την Ουκρανία», τονίζει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.