ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υear-end rally στη Wall Street και επιθετικές εξαγορές Ευρωπαϊκών τραπεζών…

11:40 - 01 Νοε 2014 | Διεθνή
Υear-end rally στη Wall Street και επιθετικές εξαγορές Ευρωπαϊκών τραπεζών…
Σε ένα ακόμα Χριστουγεννιάτικο ράλι του Αμερικάνικου Χρηματιστηρίου (Santa Claus rally, ή year-end rally) επαφίενται οι ελπίδες των επενδυτών για αντίστροφη της τάσης ή τουλάχιστον για περιορισμό του volatility στα ανά τον κόσμο ταμπλό.

Αν η Wall Street επιβεβαιώσει την παράδοση τότε υπάρχουν προοπτικές αντίδρασης και εν πάση περιπτώσει εκτόνωσης της νευρικότητας που επικρατεί στις κορυφαίες αγορές της Ευρώπης και της Ασίας, για διαφορετικούς πλην εξαιρετικά σοβαρούς λόγους κατά περίπτωση.

 

Αυτό εκτιμούν έμπειροι κύκλοι οι οποίοι αν και δεν υποβιβάζουν την κρισιμότητα της κατάστασης, δεν παύουν να σκέφτονται με την λογική της αγοράς που πάντα βρίσκει αιτίες και αφορμές που μπορούν να δημιουργήσουν «παράθυρα ευκαιριών» (opportunity windows) που οδηγούν σε γρήγορα κέρδη.

 

Πιο αναλυτικά αυτή την ώρα όσοι ασπάζονται το παραπάνω σκεπτικό, επισημαίνουν πως η οικονομία των ΗΠΑ έχει τα εχέγγυα για να στηρίξει τις αποτιμήσεις των μετοχών, ενώ τα μακροοικονομικά δεδομένα και οι προδιαγεγραμμένες κινήσεις της FED όπως η αύξηση των επιτήδειων, δεν προκαλούν ανησυχία.

 

Εστίες προβληματισμού βέβαια δεν παύουν να υπάρχουν και συνοπτικά επικεντρώνονται στην κατάσταση του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού συστήματος και στην πιθανότητα για μαζικές αυξήσεις κεφαλαίου. Στο αλαλούμ που παρατηρείται με τα μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας όπου εκεί οι αριθμοί που δίνει το Hong Kong απέχουν σημαντικά από τα δεδομένη της «μητρικής» χώρας. Ενώ στο τραπέζι υπάρχει πάντα και ο γεωπολιτικός παράγοντας, η τιμή του πετρελαίου και φυσικά ο στασιμοπληθωρισμός στην ζώνη του ευρώ

 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει όμως και μια συζήτηση που ανοίγει στα διεθνή dealing rooms σχετικά με τις βλέψεις των Αμερικάνικων Τραπεζών έναντι των Ευρωπαϊκών και με απλά λόγια συγκεκριμένοι κύκλοι θέλουν τους επόμενους μήνες να εκδηλώνονται επιθετικές κινήσεις εξαγορών Ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ομίλων από Αμερικάνικους.

 

Το σενάριο δεν είναι καινούριο στο παρασκήνιο των αγορών, αλλά είχε ατονήσει ενόψει των ασκήσεων αντοχής (stress tests) και τώρα έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι Αμερικάνικες τράπεζες έχουν σκοπό να λάβουν στρατηγικά ποσοστά σε επιλεγμένους Ευρωπαϊκούς ομίλους, προκειμένου να δημιουργήσουν και να ελέγχουν ένα χρηματοπιστωτικό βραχίονα που θα λειτούργει με τα δικά τους στάνταρ και παράλληλα θα τους προσδίδει εκτός από υπεραξίες και σημαντικό βαθμό ασφαλείας.


Α.Τάντουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 11:33 - 01 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.