ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H γεροντική άνοια «γονατίζει» την Ευρώπη!

17:37 - 28 Αυγ 2017 | Διεθνή
H γεροντική άνοια «γονατίζει» την Ευρώπη!
Το κόστος, θεραπείας ή «φροντίδας», των εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών, άνω των 60 ετών, που πάσχουν από άνοια, υπολογίζεται ότι θα φθάσει, το 2018, στο 1,9 τρις ευρώ περίπου, αναφέρει Πρόταση Ψηφίσματος, που κατατέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, από την Γαλλίδα ευρωβουλευτή Dominique Bilde, της Ομάδας «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας».

Όπως, όμως, υπογραμμίζεται στην Πρόταση Ψηφίσματος, η «γεροντική άνοια», εκτός του ότι «γονατίζει» οικονομικά την Ευρώπη, την επηρεάζει σημαντικά και σε κοινωνικό επίπεδο.

Στην πρόκληση άνοιας στους ηλικιωμένους ευρωπαίους πολίτες συμβάλλει, κατά 50-70%,  το Αλσχάϊμερ και κατά 30% άλλες ασθένειες, επισημαίνεται στην Πρόταση Ψηφίσματος και τονίζεται ότι:

  • Το 2015, από τα 177 ευρωπαίους άνω των 60 ετών, είχαν άνοια τα 10,5 εκατομμύρια, αριθμός που αναμένεται ν’ αυξηθεί στα 18,7 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

  • Το 2015, η θεραπεία και η φροντίδα, για τους διάφορους τύπους άνοιας που ταλαιπώρησαν τους ευρωπαίους πολίτες, έφθασε τα 750 δις ευρώ και όπως υπολογίζεται, το κόστος αυτό θ’ ανέλθει στο 1,9 τρις ευρώ στο τέλος του 2018.

Από την στιγμή που η εν λόγω Πρόταση τύχει της έγκρισης της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, η Κομισιόν και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ, θα πρέπει να συναινέσουν στην εφαρμογή στρατηγικών για την διαχείριση της άνοιας, στο να καταστεί η άνοια ευρωπαϊκή προτεραιότητα στο χώρο της υγείας και στο να επενδυθούν περισσότερα στον τομέα της έρευνας γι’ αυτήν την ασθένεια.

Νίκος Ρούσσης –Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.