ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση Λονδίνου-Μόσχας για την υπόθεση Σκρίπαλ

22:34 - 18 Μαρ 2018 | Διεθνή
Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση Λονδίνου-Μόσχας για την υπόθεση Σκρίπαλ
Συνεχίζεται η διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου, που ξέσπασε με αφορμή την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του.

Αποκορύφωμα της διαμάχης ήταν η απόφαση της Βρετανίας να απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες, που οδήγησε τη Ρωσία στην απέλαση ισάριθμων Βρετανών διπλωματών ως αντίποινα.

Την Κυριακή ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι το Λονδίνο διαθέτει αποδείξεις ότι η Ρωσία αποθηκεύει ποσότητες του φονικού νευροτοξικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Σκρίπαλ. Η Βρετανία έχει κατηγορήσει τη Μόσχα για την επίθεση, καθώς η ουσία που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο νευροτοξικός παράγοντας Novichok, ο οποίος είχε παρασκευαστεί τη σοβιετική εποχή. Η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμειξη.

«Ουσιαστικά διαθέτουμε αποδείξεις την τελευταία δεκαετία ότι η Ρωσία, όχι μόνο ερευνά τον τρόπο χρήσης νευροτοξικών παραγόντων σε δολοφονίες, αλλά παρασκευάζει και αποθηκεύει Novichok», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός στο BBC.

Τη Δευτέρα αναμένεται να μεταβούν στη Βρετανία εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) για να πραγματοποιήσουν έρευνα σχετικά με την επίθεση. Σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις, τα δείγματα της ουσίας με την οποία έγινε η επίθεση θα αναλυθούν σε εξαιρετικά αξιόπιστα διεθνή εργαστήρια που έχει επιλέξει ο OPCW. Οι έλεγχοι θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες, όπως διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Μπόρις Τζόνσον το Λονδίνο είναι έτοιμο να βοηθήσει τη Ρωσία στην έρευνα της επίθεσης εναντίον των Σκρίπαλαλλά και στην έρευνα για τον θάνατο του Νικολάι Γκλουσκόφ, ενός πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot.

Από την πλευρά του, σε συνέντευξή του στο BBC, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε. Βλαντίμιρ Τσιζόφ δήλωσε ότι εργαστήριο στη Βρετανία πιθανόν να είναι η πηγή του νευροτοξικού παράγοντα, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

Ο Τσιζόφ είπε ότι η Ρωσία «δεν έχει καμία ανάμειξη» στο περιστατικό και ότι δεν έχει αποθηκευμένες ποσότητες της ουσίας αυτής τονίζοντας ότι το βρετανικό εργαστήριο Πόρτον Ντάουν απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από το Σάλσμπερι. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ  χαρακτήρισε «χιουμοριστικές» τις δηλώσεις του Τσιζόφ.

Τα σχόλια του Τσιζόφ έρχονται σε συνέχεια των δηλώσεων της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η Βρετανία είναι μια από τις πιθανότερες πηγές προέλευσης της ουσίας, μαζί με την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Σουηδία και ίσως τις ΗΠΑ. Όπως είπε χθες η Μαρία Ζαχάροβα, ένας μεγάλος αριθμός πρώην σοβιετικών επιστημόνων ζουν πλέον στη Δύση και «έχουν πάρει μαζί τους τις τεχνολογίες πάνω στις οποίες εργάζονταν». Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Μάρτιν Στροπνίκι χαρακτήρισε «αβάσιμους» τους ισχυρισμούς αυτούς, ενώ και η Σουηδία διέψευσε «κατηγορηματικά» κάτι τέτοιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.