ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τράπεζες «βουλιάζουν» τις ευρωαγορές

17:11 - 11 Φεβ 2016 | Χρηματιστήρια
Οι τράπεζες «βουλιάζουν» τις ευρωαγορές
Εκτεταμένο sell off βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες οδεύουν προς τα χειρότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2013, με τις τράπεζες και τις εταιρείες ενέργειας να δέχονται τις περισσότερες πιέσεις.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών βρίσκονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την κερδοφορία τους, αλλά και για την ικανότητά τους να στηρίξουν την οικονομία.

 

Παρότι οι κεντρικές τράπεζες (εκτός της Fed) διατηρούν το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, αυτό δεν φαίνεται πως είναι αρκετό για να στηριχθεί η οικονομία της ευρωζώνης, αλλά ούτε και της Ιαπωνίας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, οι δηλώσεις της επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, σχετικά με τις ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας έκαναν το ενδεχόμενο της άμεσης περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων ακόμα πιο μακρινό και έδωσαν την χαριστική βολή στις αγορές.

 

Το «βάρος» τώρα πέφτει στον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος στις 10 Μαρτίου θα πρέπει με τις δηλώσεις του να βάλει ένα «φρένο» στην ανησυχία που έχει κατακλύσει τις αγορές και πλήττει κυρίως τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

 

Ο τραπεζικός κλάδος σήμερα καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις, με τη μετοχή της Societe Generale, να «πέφτει» κατά 11,5%, στον «απόηχο» των αποτελεσμάτων δ' τριμήνου και εκείνη της Deutsche Bank να σημειώνει βουτιά 8,3%.

 

Οι επενδυτές στρέφουν φυσικά την προσοχή τους και στο πετρέλαιο, καθώς το αμερικανικό αργό κινείται σήμερα κάτω από τα επίπεδα των 27 δολαρίων.

 

Στο πλαίσιο αυτό, στις 16:10, ο πανευρωπαϊκός δείκτης υποχωρεί κατά 2,92% στις 305 μονάδες, ενώ νωρίτερα κατέγραφε απώλειες άνω του 3%.

 

Ο βρετανικός FTSE σημειώνει πτώση 1,91% στις 5.564 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC καταγράφει απώλειες 3,21% στις 3.930 μονάδες και ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 2,12% στις 8.833 μονάδες.

 

Μαρία Μιχάλη

Τελευταία τροποποίηση στις 17:20 - 11 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.