ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Περιμένοντας το... θαύμα των Χριστουγέννων Κύριο

23:58 - 23 Δεκ 2016 | Χρηματιστήρια
Wall Street: Περιμένοντας το... θαύμα των Χριστουγέννων
Με κέρδη κλείνει η αγορά της Νέας Υόρκης για το τριήμερο των Χριστουγέννων, τα οποία, παρότι οριακά, θέτουν ξανά τον Dow Jones σε απόσταση «βολής» από το ιστορικό υψηλό των 20.000 μονάδων, το οποίο και δεν αποκλείεται να «γιορτάσει» πριν το τέλος του -γεμάτου «συγκινήσεις»- 2016.

Η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σχεδόν με το… ζόρι, καθώς η πλειοψηφία των επενδυτών απείχε εν όψει Χριστουγέννων, ενώ και οι περισσότεροι εναπομείναντες έστρεψαν την προσοχή τους προς Ευρώπη, όπου Deutsche Bank, Credit Suisse και Monte dei Paschi di Siena μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Η διάσωση της ιταλικής τράπεζας εγκρίθηκε επίσημα από την κυβέρνηση, ενώ σε συμβιβασμό κατέληξαν Deutsche Bank και Credit Suisse με το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης, με την πρώτη τράπεζα μάλιστα να αναμένεται να πληρώσει μόλις 7,2 δις. πρόστιμο, σχεδόν τα μισά δηλαδή απ’ ότι προσδοκούσε στην αρχή, με αποτέλεσμα η μετοχή της να ανακάμπτει σημαντικά αυτήν την ώρα. Ενδεικτικοί της χαμηλής συναλλακτικότητάς υπήρξαν οι εξαιρετικά χαμηλοί τζίροι που θύμιζαν περισσότερο… Ευρώπη παρά Αμερική, αλλά και οι πολύ οριακές διακυμάνσεις, με τον Dow Jones να μη ξεφεύγει από ένα εύρος τιμών της τάξεως των 35 μονάδων.

«Η λέξη της ημέρας είναι «διακοπές» κάτι το οποίο έχει επικρατήσει όλη την εβδομάδα. Ο όγκος συναλλαγών μειώθηκε και οι διακυμάνσεις ήταν ιδιαίτερα περιορισμένες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναλυτής της LEK Securities, Franc Davis.

Νωρίτερα ο αναλυτής της 50 Park Investment, Adam Sarhan, σημείωνε: «Ο Άγιος Βασίλης θα πρέπει να επισκεφτεί τη Wall Street προκειμένου ο Dow Jones να πιάσει τις 20.000 μονάδες. Αν δεν την επισκεφτεί σήμερα τότε είναι πολύ πιθανό να την επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα».

Ο Dow Jones εξακολουθεί πάντως να «ζορίζεται» στα επίπεδα των 19.900 μονάδων, και παρόλο που είναι θέμα χρόνου –και επιθυμία όλων- να «πιάσει» το επόμενο ιστορικό υψηλό, όλα δείχνουν πως αυτό ίσως αργήσει ελλείψει κάποιου «καταλύτη» -εσωτερικού ή εξωτερικού- που θα πυροδοτήσει μια τέτοια άνοδο. Παράλληλα, το μετεκλογικό ράλι του Τραμπ, παρόλο που δεν έχει «σβήσει», έχει αρχίσει αισθητά να εξασθενεί καθώς στο επίκεντρο έχουν βρεθεί, τις τελευταίες ημέρες, τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γερμανία και στην Τουρκία. Πάντως, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να κεντρίζει την προσοχή με τον… ιδιαίτερο τρόπο του, με την τελευταία του δήλωση στο Twitter: "Οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν σημαντικά και να επεκτείνουν τις πυρηνικές τους δυνατότητες ωσότου ο κόσμος να έλθει στα συγκαλά του".

Στους δείκτες, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,07% ή 14 μονάδων στις 19.933, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,12% στις 2.263 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,28% στις 5.462 μονάδες. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η έβδομη διαδοχική εβδομάδα ανόδου για τον βιομηχανικό δείκτη.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,3% στα 1.133 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε 0,3%. Στο μεταξύ, ήπια ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου (WTI) με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση ενόψει της εφαρμογής της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια από τις χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ. Ο μαύρος χρυσός έπιασε υψηλό 52 εβδομάδων, σημειώνοντας άνοδο μόλις 0,1% στα 53,02 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα, πιέσεις ασκήθηκαν στο δολάριο έναντι του ευρώ για τρίτη διαδοχική ημέρα. Ειδικότερα το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 0,1% στο 1,0451 από 1,0438 την προηγούμενη μέρα. Αναλυτές επισημαίνουν ότι «το δολάριο κρατά δυνάμεις για το 2017».

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 2,54%.

Όσον αφορά τα μάκρο, αυξήθηκαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Νοέμβριο, ξεπερνώντας ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών αυξήθηκαν 5,2% από τον Οκτώβριο στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 592.000, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τις πωλήσεις στις 580.000.

Η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε στα 305.400 δολ. από 317.000 δολ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε μεγάλη άνοδο το Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και την προκαταρκτική μέτηση. 

Με βάση την τελική μέτρηση του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 98,2 μονάδες το Δεκέμβριο από 93,8 μονάδες το Νοέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων 12 ετών. 

Η αρχική μέτρηση για το μήνα Δεκέμβριο ήταν στις 98 μονάδες. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα επιβεβαιωθεί. 

Ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών διαμορφώθηκε στις 89,5 μονάδες, από 85,2 το Νοέμβριο. Στις 111,9 μονάδες ανήλθε ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών από 107,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:57 - 24 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.