ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις αγορές σήμερα

14:58 - 16 Ιαν 2017 | Χρηματιστήρια
Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις αγορές σήμερα
Ακολουθεί μια λίστα με τα πέντε σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις αγορές σήμερα Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.

1.       Σε χαμηλό τριών μηνών «βουτάει» η στερλίνα

Κατακόρυφη πτώση κατέγραψε η βρετανική λίρα με το ξεκίνημα της εβδομάδας, στον απόηχο της είδησης πως η Τερέζα Μέι ετοιμάζεται για «καθαρό και σκληρό» (hard) Brexit, λίγο πριν την αυριανή ομιλία της.

Η στερλίνα «βούτηξε» κατά 1,5% κάτω από τα 1,2δολάρια με το που άρχισαν οι συναλλαγές της Δευτέρας, επίπεδο στο οποίο βρέθηκε τελευταία φορά τον περασμένο Οκτώβρη. Αυτήν την ώρα περιορίζει τις απώλειες στο -1% λίγο πάνω από τα 1,2 δολάρια, μετά από δηλώσεις Βρετανίδας αξιωματούχου ότι το hard-Brexit αποτελεί μόνο υπόθεση προς το παρόν. Στον αντίποδα το ευρώ καταγράφει κέρδη 0,50% έναντι του δολαρίου. 

2.       Διολισθαίνουν οι μετοχές σε ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια

Με την Wall Street κλειστή λόγω εθνικής αργίας και τους επενδυτές να αναμένουν την ομιλία της Μέι και την ορκωμοσία του Τραμπ, τα ταμπλό των παγκοσμίων αγορών βρίσκονται στο «κόκκινο» αυτή τη στιγμή, με την Ασία να υποχωρεί (Κίνα στο -0,3% και Ιαπωνία στο -1%), ενώ ο ιευρωαγορές κινούνται επίσης πτωτικά. 

3.       Σε υψηλό δύο μηνών ο χρυσός

Με κέρδη ξεκινά την εβδομάδα ο χρυσός, «πιάνοντας» μάλιστα υψηλό δύο μηνών καθώς οι επενδυτές σπεύδουν στο «ασφαλές καταφύγιο» του εν όψει της πολυαναμενόμενης ομιλίας της Τερέζα Μέι στη Βρετανία ενώ την Παρασκευή αναμένεται και η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα έχει ενισχυθεί σημαντικά εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τους ρυθμούς αύξησης επιτοκίων από τη Fed φέτος. Αξιωματούχοι της Κεντιρκής Τράπεζας προειδοποίησαν για τρεις επικείμενες αυξήσεις, κάτι που «βλάπτει» το δολάριο, το οποίο παραδοσιακά αποτελεί «ανταγωνιστή» του χρυσού και κινείται αντίστροφα από αυτόν, καθώς το πολύτιμο μέταλλο δεν επηρεάζεται από αυξήσεις επιτοκίων.

Αυτήν την ώρα, το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται κατά 0,55% πάνω από τα 1.200 δολάρια την ουγκιά (υψηλό που έχει να δει από τις 23 Νοεμβρίου), ενώ τα 17 δολάρια αγγίζει το ασήμι, που καταγράφει επίσης εντυπωσιακή πορεία τον τελευταίο καιρό.  

 

4.       Ο Τραμπ "ρίχνει" τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Ισχυρές απώλειες της τάξεως του 1,5-2,5% καταγράφουν αυτήν την ώρα οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, στον απόηχο της προειδοποίησης του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλει συνοριακό φόρο 35% στα οχήματα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά από το εξωτερικό. 

 

5.       Luxottica και Essilor φτιάχνουν έναν «γίγαντα» 46δις. στον τομέα των οπτικών

Η γαλλική εταιρεία φακών επαφής Essilor International SA και η ιταλική εταιρεία γυαλιών Luxottica, ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν να συγχωνευτούν, δημιουργώντας έναν κολοσσό στον κλάδο των οπτικών, με χρηματιστηριακή αξία περί τα 46,3 δισ. ευρώ. 

Η ιταλική εταιρεία holding Delfin –που είναι της Luxottica ο βασικός μέτοχος και θα είναι επίσης ο βασικός μέτοχος της νέας οντότητας- θα ανταλλάξει τις μετοχές της στην ιταλική κατασκευάστρια εταιρεία των Ray-Ban και Oakley με νέες μετοχές στη γαλλική εταιρεία.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας, η Delfin θα κατέχει ποσοστό 31%-38% στη νέα εταιρεία. Η Delfin ανήκει στον ιδρυτή και εκτελεστικό πρόεδρο της Luxottica, Leonardo Del Vecchio, και κατέχει το 62% της Luxxotica.

Οι μετοχές θα ανταλλαγούν σε ποσοστό 0,461 μετοχές της Essilor για κάθε μία της Luxottica.

Γιάννης Τσιρογιάννης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:37 - 04 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.