ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραμένουν "κόκκινες" οι ευρωαγορές καθώς κλιμακώνεται η διαμάχη ΗΠΑ-Β.Κορέας

11:18 - 11 Αυγ 2017 | Χρηματιστήρια
Παραμένουν "κόκκινες" οι ευρωαγορές καθώς κλιμακώνεται η διαμάχη ΗΠΑ-Β.Κορέας
Mε απώλειες ξεκίνησε για κόμη μια φορά η συνεδρίαση των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σήμερα, Παρασκευή 11/8/2017.

Ο πτωτικός κλοιός των ευρωαγορών συνεχίζει εν μέσω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και των επιθετικών εξαγγελιών τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Βόρεια Κορέα. Το γενικότερο τεταμένο κλίμα και οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών στρέφουν τους επενδυτές σε πιο ασφαλείς λύσεις και αποστρέφονται τον κίνδυνο, χαρακτηριστικό παράδειγμα ο χρυσός που έκλεισε σε υψηλό άνω των δύο ετών και πάνω από τα 1.290 δολάρια την ουγκιά. Ταυτόχρονα, το αμερικανικό δολάριο ήταν σε χαμηλά δύο μηνών έναντι του γεν, ενώ ο δείκτης μεταβλητότητας, γνωστός ως VIX, βρέθηκε σε υψηλά εννέα μηνών.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός  Stoxx 600 καταγράφει απώλειες της ταξης του 0,6% με όλους τους κλάδους και τους μεγαλύτερους δείκτες σε αρνητικό πρόσημο. Ο FTSE100 μειώνεται κατά 0,85%, ο γερμανικός Dax υποχωρεί κατά 0.4%, ο γαλλικός CAC μειώνεται κατά 0.7% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 με απώλειες 0,65%. Την ίδια στιγμή στην Ελβετία, ο SMI παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 0.47%. Παράλληλα, τις χειρότερες επιδόσεις είχαν νωρίς το πρωί οι κλάδοι πρώτων υλών, τεχνολογίας  καθώς και οι τραπεζικές μετοχές.

Στο εταιρικό τώρα μέτωπο, η γερμανική εταιρεία ενέργειας Innogy ανακοίνωσε σήμερα επέκταση της πελατειακής της βάσης και η μετοχή της σημείωσε οριακή άνοδο. Η δανέζικη εταιρεία βιοτεχνολογίας Novozymes υποβάθμισε τις προοπτικές της για την ανάπτυξη μετά τα χαμηλότερα νούμερα που πέτυχε κατά το β' τρίμηνο. Η μετοχή της υποχώρησε άνω του 3%.Επιπρόσθετα, η Old Mutual σημείωσε πτώση 1,2% παρά την ανακοίνωση ότι ετοιμάζεται να εισαγάγει δύο τμήματά της στο χρηματιστήριο εντός του 2018.

Ακόμα στην Ιταλία, το ιταλικό Δημόσιο έγινε βασικός μέτοχος της Monte dei Paschi με την κατάθεση εμβάσματος 3,85 δισ. ευρώ , ενώ δόθηκε παράταση στην Telecom Italia ώστε να διευκρινίσει τον ακριβή ρόλο του μεγαλύτερου μετόχου της  Vivendi στη διοίκηση της εταιρείας. Αλλού,  Volkswagen και  Tata Motors ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες για συγχώνευση στις ανδυόεμνες αγορές.

Είναι δεδομένο πως η γεωπολιτικές εντάσεις απασχολούν τους επενδυτές και θα συνεχίσουν να τους απασχολούν όσο οι αρχηγοί των δύο κρατών συνεχίζουν να διατηρούν την τοξική διαμάχη. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ διαμύνησε, σε νέες δηλώσεις του, ότι η προειδοποίηση την οποία απηύθυνε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στη Βόρεια Κορέα "ίσως να μην ήταν αρκετά σκληρή". 

Τέλος, όπως τόνισε ο ίδιος, η ηγεσία της Βόρειας Κορέας θα πρέπει να είναι "πολύ ανήσυχη" στην περίπτωση που κάνει οτιδήποτε το οποίο θα θεωρηθεί πως απειλεί τη χώρα του, μερικές ώρες αφότου η βορειοκορεατική στρατιωτική ηγεσία δημοσιοποίησε ένα λεπτομερές σχέδιο για την εκτόξευση πυραύλων που θα μπορούσαν να περάσουν πάνω από την Ιαπωνία και να πλήξουν το Γκουάμ. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.