ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπό την επήρεια του ισπανικού δημοψηφίσματος οι ευρωαγορές

11:50 - 02 Οκτ 2017 | Χρηματιστήρια
Υπό την επήρεια του ισπανικού δημοψηφίσματος οι ευρωαγορές
Ανοδικές τάσεις στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση την Ισπανία, που υποχωρεί στον απόηχο του αιματηρού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,30% στις 389,34 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,24%, ο CAC 40 του Παρισιού καταγράφει κέρδη 0,12% και ο γερμανικός DAX διαμορφώνεται 0,52% υψηλότερα. Στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,24% και ο πορτογαλικός PSI 20 κερδίζει 0,09%.

Εξαίρεση αποτελεί ο ισπανικός δείκτης IBEX, ο οποίος υποχωρεί κατά 1,3%, μια ημέρα μετά το αιματηρό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, στο οποίο επικράτησε το «ναι» με συντριπτική πλειοψηφία, παρά την απαγόρευσή του ως παράνομο από την ισπανική κυβέρνηση.

Περισσότεροι από 800 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων με την αστυνομία, σε μια απόπειρα καταστολής της διεξαγωγής της ψηφοφορίας, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει επικρίσεις στην κυβέρνηση Ραχόι, τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.

Οι εν λόγω εξελίξεις φαίνεται να αποδυναμώνουν και το ευρώ, που υποχωρεί κατά 0,45% στα 1.1758 δολάρια, ενώ ανοδικά κινείται το κόστος δανεισμού της Ισπανίας.

Παράλληλα, ανοδικές τάσεις στον κλάδο ταξιδίων προκαλεί η ανακοίνωση της πέμπτης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Βρετανίας, της Monarch, ότι διακόπτει τη λειτουργία της. Η εξέλιξη αναμένεται να δώσει ώθηση σε εταιρείες όπως η Ryanair και η EasyJet.

Τέλος, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον PMI βιομηχανίας Σεπτεμβρίου της ευρωζώνης, ο οποίος διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2011.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.