ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναβαθμίζει την Παρευξείνια Τράπεζα η Moody's

17:23 - 30 Σεπ 2010 | Ειδήσεις
Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Παρευξείνιας Τράπεζας, στην κατηγορία "Α3" από "Baa1", με σταθερή πρόβλεψη ("stable outlook"), προχώρησε ο οίκος Moody’s Investors Service.
Μάλιστα, η διακρατική τράπεζα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, διερευνά το ενδεχόμενο προσέλκυσης -στο μετοχικό της κεφάλαιο- νέου μετόχου, με αξιολόγηση "ΑΑΑ", ώστε να εξασφαλίσει την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής της δυνατότητας, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Αντρέι Κοντακόφ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Τράπεζας, ο διεθνής οίκος προχώρησε στην αναβάθμιση συνεκτιμώντας την ποιότητα του ενεργητικού της και τους καλούς δείκτες ρευστότητας και κερδοφορίας της, παρά το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, στη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Παράλληλα, θετικά λειτούργησε η συμφωνία των βασικών μετόχων της Τράπεζας (σ.σ. 11 κράτη-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) για τριπλασιασμό του εγκεκριμένου κεφαλαίου και διπλασιασμό του ονομαστικού κεφαλαίου, που τελεί υπό εφαρμογή. Κατά τη Μoody's, η αύξηση κεφαλαίου αποτυπώνει την ισχύ της αφοσίωσης των 11 κρατών-μελών προς την Τράπεζα.

«Μετά από αρκετά χρόνια σκληρής δουλειάς [...] η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου μπήκε μόλις στην ομάδα των χρηματοοικονομικών οργανισμών με αξιολόγηση κατηγορίας Α, που δραστηριοποιούνται στη Μαύρη Θάλασσα. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η αξιολόγηση -υψηλότερη από τις αντίστοιχες όλων των κρατών μελών της Τράπεζας- θα αυξήσει τη δυνατότητα της Παρευξείνιας να προσεγγίσει διεθνείς αγορές κεφαλαίου με ανταγωνιστικούς όρους, διευκολύνοντας την εφαρμογή των αναπτυξιακών στόχων για την περιοχή", δήλωσε ο κ.Κοντακόφ και πρόσθεσε ότι η Παρευξείνια «θα συνεχίσει την προσπάθεια δημιουργίας προϋποθέσεων για περαιτέρω αναβάθμιση, ακόμη και διερευνώντας το ενδεχόμενο προσέλκυσης νέου μετόχου, με αξιολόγηση ΑΑΑ».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.