ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέραν των προβλέψεων οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ

17:46 - 18 Ιουλ 2006 | Ειδήσεις
Ενίσχυση των ανησυχιών περί πληθωριστικών πιέσεων προκαλεί η εξέλιξη τον Ιούνιο των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ καθώς η άνοδος του γενικού δείκτη ήταν σαφώς υψηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,5% ακολουθώντας άνοδο της τάξης του 0,2% το Μάϊο ενώ ο δομικός δείκτης σημείωσε αύξηση κατά 0,2% και διαμορφώθηκε κατά 1,9% υψηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.

Μετά τις εξελίξεις αυτές οι αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι ο Μπερνάνκι στην αυριανή του ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου θα αναφερθεί στην ανησυχία των μελών της FED για την πορεία του πληθωρισμού παρά την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Παράλληλα οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε πτώση των τιμών των κρατικών ομολόγων καθώς όλοι εκτιμούν πλέον σίγουρο ότι η Fed θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Ο δεκαετής τίτλος έχασε ¼, ανεβάζοντας την απόδοση κατά 4 μονάδες βάσης στο 5,10%.

Σημειώνεται ότι η αύξηση του δομικού δείκτη σε ετήσια βάση ήταν η μεγαλύτερη από το Σεπτέμβριο του 2005..

Οι αναλυτές ανέμεναν δε ότι τον Ιούνιο ο γενικός δείκτης θα σημείωνε κατά μέσο όρο αύξηση 0,3% ενώ σε ότι αφορά στο δομικό έπεσαν μέσα, καθώς ο μέσος όρος των προβλέψεων τους αναφερόταν σε αύξηση 0,2%.

Ανησυχητικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι το κόστος των ενδιάμεσων προϊόντων, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τελικών προϊόντων, σημείωσε τον τελευταίο μήνα αύξηση 0,7%  ενώ ήταν αυξημένο κατά 9,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι. Αντιθέτως οι τιμές των πρώτων υλών παρουσίασαν πτώση τον Ιούνιο, κατά 1,7% και σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι 8,6%..

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.