ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καζάνι που «βράζει» η Τουρκία

17:47 - 01 Ιουν 2013 | Ειδήσεις
Καζάνι που «βράζει» η Τουρκία
Ακάθεκτοι συνεχίζουν οι Τούρκοι πολίτες τις διαδηλώσεις τους κατά του Ερντογάν, που κατακλύζουν τους δρόμους των μεγάλων πόλεων.

Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα απόψε για να διαλύσει πολλές χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. 

Όπως ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν στο σημείο, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην περιοχή που απέχει αρκετά χιλιόμετρα από την πλατεία Ταξίμ. Βίαια επεισόδια είχαν σημειωθεί στο ίδιο σημεία και κατά τη διάρκεια της νύχτας, λίγες ώρες μετά την αποχώρηση της αστυνομίας από το Ταξίμ, που παραμένουν συγκεντρωμένοι χιλιάδες διαδηλωτές.

Εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσει τους διαδηλωτές έκανε η αστυνομία και στην Άγκυρα, καθώς συνεχίζονται και στην πρωτεύουσα, για τρίτη ημέρα, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

turke3

Οι αστυνομικοί επενέβησαν πολλές φορές στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι για να εμποδίσουν περίπου χίλιους διαδηλωτές να κατευθυνθούν προς το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο χώρο.
"Η αστυνομία δεν σταματά να απωθεί τους διαδηλωτές που δεν απειλούσαν κανέναν. Δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε", είπε μια 27χρονη κοπέλα, η Γκιεζντέ Εζντεμίρ. Σύμφωνα με τη διαδηλώτρια αυτήν, πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

 

esmaeeli20130531163636133

 

Το απόγευμα άρχισε να συγκεντρώνεται πλήθος και στη Σμύρνη, όπου και εκεί καταγράφηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στα Άδανα, στα νοτιοανατολικά.

«Κοντσέρτο για κατσαρόλες»

Οι κάτοικοι της Άγκυρας αργά το βράδυ βγήκαν στους δρόμους σε πολλές συνοικίες με κουζινικά και οργάνωσαν ένα «κοντσέρτο για κατσαρόλες», καταγγέλλοντας τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. «Ταγίπ, παραιτήσου, δες πόσοι είμαστε», φώναζαν οι διαδηλωτές μέσα σε πανδαιμόνιο από τους ήχους των σκευών που κρατούσαν. Το ίδιο άρχισε να γίνεται, μόλις έπεσε η νύχτα και σε πολλές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης.

Χιλιάδες συλλήψεις και εκατοντάδες τραυματίες

Μέχρι και την Κυριακή, η τουρκική αστυνομία είχε προχωρήσει σε περισσότερες από 1.750 προσαγωγές και συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, αν και οι περισσότεροι από τους προσαχθέντες έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι. Συνολικά, από τις 28 Μαΐου, έχουν γίνει σε όλη τη χώρα 235 διαδηλώσεις.

Κατά τον υπουργό Εσωτερικών έχουν τραυματιστεί 58 πολίτες και 115 αστυνομικοί.

Μια πολύ διαφορετική εικόνα δίνουν οι διαδηλωτές και ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μιλούν για τουλάχιστον δύο νεκρούς (ή τέσσερις κατά τους διαδηλωτές) και πάνω από χίλιους τραυματίες.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:27 - 07 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.