ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μήνυμα» Μέρκελ σε Άγκυρα για τις διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν

08:42 - 17 Ιουν 2013 | Ειδήσεις
«Μήνυμα» Μέρκελ σε Άγκυρα για τις διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν
Να σεβαστεί το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν και να εκφράζονται κάλεσε την Άγκυρα το Βερολίνο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας στέλνει με την «ατυχή συμπεριφορά της (...) άσχημα μηνύματα».

«Η γερμανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει την προειδοποίησή της: η ελευθερία των πολιτών να διαδηλώνουν και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένες, οι ειρηνικοί πολίτες πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Σε άλλο μήνυμά του μέσω του Twitter ο κ. Ζάιμπερτ ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος στην Τουρκία, προσθέτοντας πως «η γερμανική κυβέρνηση καλεί εκ νέου όλα τα μέρη να επιδείξουν σύνεση».

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών  Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε ότι «η τουρκική κυβέρνηση έστειλε με την ατυχή συμπεριφορά της μηνύματα εντελώς λαθεμένα, από την μια στην ίδια της τη χώρα, κι από την άλλη σε όλο τον κόσμο και επίσης σε εμάς, στην Ευρώπη».

«Αυτές τις τελευταίες ημέρες είχαμε ελπίσει ότι η κατάσταση θα αποκλιμακωνόταν», επισήμανε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο οποίος χαρακτήρισε οπισθοδρόμηση για την Τουρκία την κλιμάκωση των επεισοδίων βίας.

«Αναμένω από την τουρκική κυβέρνηση να συμβάλλει στον κατευνασμό (. . .) και ότι θα κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτών οι οποίοι επιθυμούν να ασκούν το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν», ανέφερε σε συνέντευξή του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας ZDF. Πρόσθεσε πως «όταν γίνονται διαδηλώσεις, αυτό αποτελεί ένδειξη (της ύπαρξης) μιας ώριμης κοινωνίας των πολιτών», για να επισημάνει ότι «δεν πρέπει να τρομάζουμε εξαιτίας αυτού, πρέπει να χαιρόμαστε».

Σημειώνεται ότι στη Γερμανία φιλοξενείται η μεγαλύτερη κοινότητα τούρκων μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και χθες σημειώθηκαν διαδηλώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους αντιτιθέμενους στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.