ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνάντηση Πούτιν- Ποροσένκο: "Επιτυχημένη" ή "δύσκολη & ενδιαφέρουσα";

00:35 - 27 Αυγ 2014 | Ειδήσεις
Συνάντηση Πούτιν- Ποροσένκο: "Επιτυχημένη" ή "δύσκολη & ενδιαφέρουσα";
"Παράθυρο" αισιοδοξίας για αποκλιμάκωση της Ουκρανικής κρίσης ανοίγoυν οι πρώτες απ' ευθείας συνομιλίες που είχαν την Τρίτη, οι πρόεδροι της Ουκρανίας και της Ρωσίας, Πέτρο Ποροσένκο και Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Μινσκ της Λευκορωσίας, και οι οποίες διήρκησαν 2 ώρες.

Ο Πέτρο Ποροσένκο και η ουκρανική αντιπροσωπεία αναχώρησε από την κατοικία του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στο Μινσκ, χωρίς όμως να γίνουν δημόσιες δηλώσεις όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

 

Από την πλευρά του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε ότι οι διμερείς συνομιλίες ήταν "επιτυχμένες" ενώ ο ομόλογός του της Ουκρανίας, Πάβλο Κλίμκιν, ανέφερε μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι συνομιλίες ήταν "δύσκολες αλλά ενδιαφέρουσες".

 

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον, δήλωσε ότι οι πολυμερείς συνομιλίες οι οποίες διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας με τη συμμετοχή των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας ήταν θερμές και θετικές.

 

Η Άστον, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την πολιτική Ασφάλειας, είπε πως η ίδια επέμεινε στην ανάγκη να κηρυχθεί εκεχειρία στην Ουκρανία, να ελεγχθούν με αποτελεσματικό τρόπο τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους Ουκρανούς με τρόπο που να συμμορφώνεται πλήρως προς το διεθνές δίκαιο, και να αρχίσει μια πολιτική διαδικασία ώστε να διευθετηθούν οι εσωτερικές διαφορές των Ουκρανών.

 

"Ήταν θερμές αλλά και θετικές. Υπήρχε μια αίσθηση πως ο καθένας από τους συμμετέχοντες είχε την ευθύνη να κάνει το καλύτερο που μπορεί για να επιλυθεί η κρίση", δήλωσε η Άστον στους δημοσιογράφους.

 

Η διμερής συνάντηση αυτή έγινε μετά τις πολυμερείς συνομιλίες κατά τις οποίες οι ηγέτες των δύο χωρών, κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ηγέτες των κρατών της Τελωνειακής Ένωσης αναζήτησαν μια λύση για την κρίση στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, που φιλοξένησε τη σύνοδο, χαρακτήρισε τις συνομιλίες "δύσκολες".

 

Η σύνοδος αυτή, στην οποία συμμετέχουν και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αποτελεί τη δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών έπειτα από μια σύντομη συνομιλία που είχαν στις 6 Ιουνίου στη Γαλλία στο περιθώριο της τελετής για την 70ή επέτειο από την απόβαση στη Νορμανδία.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 00:36 - 27 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.