ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για το φυσικό αέριο εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

18:26 - 01 Σεπ 2014 | Ειδήσεις
Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για το φυσικό αέριο εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Το σενάριο της ενδεχόμενης διακοπής της τροφοδοσίας των ευρωπαϊκών χωρών με ρωσικό φυσικό αέριο προκαλεί έντονη ανησυχία.

Σχέδιο το οποίο προβλέπει την απαγόρευση εξαγωγών φυσικού αερίου και τον περιορισμό της χρήσης του στη βιομηχανία, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters. 

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης σε πετρέλαιο, γαιάνθρακα και φυσικό αέριο. Και αν για τα δύο πρώτα, οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να βρουν σχετικά γρήγορα νέους προμηθευτές, με το φυσικό αέριο δεν είναι το ίδιο εύκολο, ιδίως για τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης (μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα) που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές μέσω των αγωγών που περνούν από την Ουκρανία. 

Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφέλειας που φέρνουν με τάνκερ (μέσω των λιμανιών της Μεσογείου και του Ατλαντικού) υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), συνηθίζουν, πολλές φορές, να το πωλούν σε αγοραστές εκτός Ευρώπης, προκειμένου να επιτύχουν καλύτερες τιμές. 

Έτσι, λοιπόν, όπως είπε πηγή της Κομισιόν στο Reuters, η ΕΕ θα απαγορεύσει αυτές τις πωλήσεις, ώστε να αυξηθούν τα ευρωπαϊκά αποθέματα, ενώ παράλληλα θα περιορίσει τη χρήση του στις βιομηχανίες, βάσει των δυνατοτήτων που έχει από τον κανονισμό 994/2010.

«Βραχυπρόθεσμα, ανησυχούμε πολύ για τις χειμερινές προμήθειες στη νοτιοανατολική Ευρώπη», δήλωσε.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, περιορίζοντας την κατανάλωση φυσικού αερίου στη βιομηχανία, η ΕΕ θα πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ εμποδίζοντας τις εταιρείες κοινής ωφέλειας να πωλήσουν το LNG στο εξωτερικό θα μειώσει τα έσοδα τους.

Ωστόσο, προτεραιότητα για την ΕΕ έχει η προστασία των νοικοκυριών.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, ειδικότερα τις εταιρείες κοινής ωφέλειας, έχουν ήδη αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες του καυσίμου, ώστε να μην βρεθούν προ απροόπτου. Υπολογίζεται ότι συνολικά έχει γεμίσει το 90% των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων (70 δισ. κυβικά μέτρα ή το 15% της ετήσιας ζήτησης στην Ευρώπη).  

Ωστόσο, αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν πλήρως τις ανάγκες, ενώ και ο εφοδιασμός με LNG παρουσιάζει αρκετά προβλήματα ανάλογα με τη χώρα (έλλειψη τερματικών σταθμών, υψηλές τιμές, κάλυψη της διεθνούς παραγωγής από τις μεγάλες ασιατικές χώρες με μακροπρόθεσμα συμβόλαια κ.τλ.)

Σημειώνεται ότι χάρη στους παραπάνω παράγοντες οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 35% από τον Ιούλιο.

Πάντως, και από την πλευρά της Ρωσίας μίας απόφαση για παύση των εξαγωγών μόνο εύκολη δεν είναι (σ.σ. θεωρείται πιθανότερο το σενάριο αύξησης των τιμών ή αλλαγής των όρων προμήθειας, πχ. με προπληρωμή των ποσοτήτων που παραδίδονται).

Συνολικά, η Ρωσία καλύπτει το 1/3 των αναγκών της ΕΕ σε πετρέλαιο, γαιάνθρακα και φυσικό αέριο. Τα έσοδα της ανέρχονται σε 250 δισ. δολάρια ετησίως ή περίπου τα 2/3 των δημοσίων εσόδων της χώρας.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:09 - 01 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.