ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόσκληση Πούτιν στην Κίνα για επένδυση στο δεύτερο μεγαλύτερο πετρελαϊκό κοίτασμα της Ρωσίας

20:10 - 01 Σεπ 2014 | Ειδήσεις
Πρόσκληση Πούτιν στην Κίνα για επένδυση στο δεύτερο μεγαλύτερο πετρελαϊκό κοίτασμα της Ρωσίας
Ενισχύονται οι ενεργειακοί δεσμοί Ρωσίας - Κίνας, με την πρόταση συμμετοχής στο κοίτασμα που εκμεταλλεύεται ο πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft.

Ο Ρώσος πρόεδρος κ. Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του ότι η Rosneft προσφέρε στην Κίνα μερίδιο από την αξιοποίηση του δεύτερου μεργαλύτερου πετρελαϊκού project της χώρας.

Οι δηλώσεις του κ. Πούτιν έγιναν κατά τη συνάντησή του, τη Δευτέρα, με τον αντιπρόεδρο της Κίνας κ. Zhang Gaoli, κοντά στην πόλη Yakutsk, στην ανατολική Σιβηρία.

Μόνο το δεύτερο φετινό τρίμηνο, η παραγωγή της υπό δημόσιο έλεγχο Rosneft, στην οποία διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Igor Sechin (ένα από τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη "μαύρη λίστα" των δυτικών κυρώσεων, όπως άλλωστε και η εταιρεία), στο project Vankor ήταν περίπου 440.000 βαρέλια την ημέρα ή το 4% της κινεζικής ζήτησης.

«Ο κ. Sechin είπε ότι σας πρότεινε να γίνετε μέτοχος σε μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες μας. Οι κρατικές αρχές στηρίζουν αυτή την ιδέα και θα καλωσορίζαμε τη συμμετοχή σας. Το Vankor είναι ένα από τα μεγαλύτερα -και πολύ υποσχόμενο- projects. Συνολικά, έχουμε προσεκτική στάση σε ό,τι αφορά τους ξένους εταίρους μας, αλλά, βεβαίως, δεν θέτουμε περιορισμούς για τους Κινέζους φίλους μας», τόνισε ο κ. Πούτιν. 

«Η Κίνα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος, μπορώ να σας διαβεβαιώσω γι' αυτό», είπε από την πλευρά του ο κ. Zhang.

Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν στις αγορές, η Rosneft, που έχει υπό τον έλεγχο της το 40% της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου, θα παραχωρήσει έως το 49% του Vankor έναντι 4 - 5 δισ. δολαρίων.

Τα ανακτήσιμα αποθέματα του συγκεκριμένου κοιτάσματος εκτιμώνται σε περίπου 500 εκατομμύρια μετρικούς τόνους  

 Το 2013, η Rosneft υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 270 δισ. δολαρίων, διάρκειας 25 ετών, για την προμήθεια πετρελαίου στη κινεζική China National Petroleum Corp.

Επίσης, έκλεισε συμφωνία ύψους 85 δισ. δολαρίων, διάρκειας 10 ετών, για την προμήθεια πετρελαίου στην China Petrochemical Corp.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:28 - 01 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.