ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομπάμα: Το Ισλαμικό Κράτος δεν θα εκφοβίζει τις ΗΠΑ

14:12 - 03 Σεπ 2014 | Ειδήσεις
Ομπάμα: Το Ισλαμικό Κράτος δεν θα εκφοβίζει τις ΗΠΑ
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε από το Ταλίν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αφεθούν να εκφοβισθούν από το Ισλαμικό Κράτος μετά τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου, Στίβεν Σότλοφ.
Καταγγέλλοντας μία "φοβερή πράξη βίας", ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε τη διαβεβαίωση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα της Εσθονίας ότι στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το Ισλαμικό Κράτος "να μην αποτελεί πλέον απειλή" για την περιοχή. Ωστόσο τόνισε ότι αυτό θα χρειαστεί χρόνο και ότι δεν μπορεί να γίνει χωρίς στενή συνεργασία με τους εταίρους της Ουάσινγκτον στην περιοχή. 
 

Αυθεντικό το βίντεο

 
Αυθεντικό είναι- όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Καϊτλίν Χέιντεν- το νέο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισλαμικό Κράτος, η τζιχαντιστική οργάνωση που δρα στη Συρία και το Ιράκ, το οποίο δείχνει τον αποκεφαλισμό ενός ακόμη Αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ, μετά από εκείνον του Τζέϊμς Φόλεϊ. Το βίντεο προκαλεί αποτροπιασμό και έντονες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο.
 
Ένας μασκοφόρος άνδρας που εμφανίζεται στο βίντεο και μιλάει με αγγλική προφορά, απειλεί ότι την τύχη του Σότλοφ θα έχει και ένας Βρετανός όμηρος, ο Ντέιβιντ Κόθορν Χέινς, και προειδοποιεί τις κυβερνήσεις των χωρών που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ "να υπαναχωρήσουν από τη σατανική συμμαχία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους".
 
avideo030914

Ο Σότλοφ, 31 ετών, απήχθη στο Χαλέπι της Συρίας τον Αύγουστο του 2013. Στις 27 Αυγούστου η μητέρα του, η Σίρλεϊ, απηύθυνε έκκληση στον Άμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, τον αυτοανακηρυγμένο "χαλίφη" της οργάνωσης, ζητώντας του να λυπηθεί τον γιο της και να τον αφήσει ελεύθερο.

Στο βίντεο, που τιτλοφορείται "Δεύτερο μήνυμα στην Αμερική" διακρίνεται ο δημοσιογράφος, που φοράει πορτοκαλί στολή, γονατισμένος δίπλα σε έναν μασκοφόρο οπλισμένο με μαχαίρι. Ο ένοπλος καταδικάζει την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ και κατόπιν βάζει το μαχαίρι στο λαιμό του Σότλοφ.

Στη συνέχει παρουσιάζει τον Βρετανό όμηρο και απειλεί ότι θα τον σκοτώσει και αυτόν.

"Επανέρχομαι, Ομπάμα και επανέρχομαι εξαιτίας της αλαζονικής εξωτερικής πολιτικής σου απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος", δηλώνει ο μαυροντυμένος εκτελεστής.

Όπως και ο Φόλεϊ, ο Σότλοφ λίγο πριν την εκτέλεσή του ακούγεται να λέει: Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε ποιος είμαι και γιατί εμφανίζομαι αυτή τη στιγμή. Ομπάμα η εξωτερική πολιτική σου για επέμβαση στο Ιράκ υποτίθεται ότι είχε στόχο την προστασία της Αμερικής και των συμφερόντων της, αλλά τότε γιατί πληρώνω εγώ με τη ζωή μου το τίμημα για την εμπλοκή σου;».

Στη συνέχεια το βίντεο επιστρέφει στον τζιχαντιστή που απειλεί ότι όσο οι αμερικανικοί πύραυλοι «συνεχίζουν να πέφτουν στον λαό μας, το μαχαίρι μας θα συνεχίσει να πέφτει στο λαιμό του λαού σου».
 
Στις 19 Αυγούστου το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ ανακοινώνοντας ότι η εκτέλεσή του έγινε σε αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύουν οι ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών μαχητών στο Ιράκ.

Ο Στίβεν Σότλοφ, 31 ετών ήταν έμπειρος δημοσιογράφος και έκανε εδώ και αρκετά χρόνια ρεπορτάζ στη Μέση Ανατολή, την οποία γνώριζε πολύ καλά. Εργαζόταν μεταξύ άλλων για το περιοδικό "Τάιμ", την εφημερίδα "Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ" και την επιθεώρηση "Ουόρλντ Αφέρς Τζέρναλ". Ο Σότλοφ κάλυπτε τις πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, τη Συρία, το Μπαχρέιν, τη Λιβύη και την Τουρκία.

 

Ο δημοσιογράφος είχε επίσης μείνει καιρό στην Υεμένη, σύμφωνα με τους "Νιού Γιόρκ Τάιμς", οι οποίοι επικαλούνται φίλους του Σότλοφ. Αγνοούνταν στη Συρία από τον Αύγουστο του 2013. Μιλούσε με άνεση αραβικά και έτρεφε βαθιά αγάπη για τον ισλαμικό κόσμο. Είχε μεγαλώσει κυρίως στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

 

Άρχισε να γράφει για εφημερίδες όταν ήταν ακόμη φοιτητής. Αφού τελείωσε τις σπουδές του το 2005, άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος.
Ο Σότλοφ είχε ταξιδέψει επανειλημμένα στα πιο επικίνδυνα μέρη της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τους "Νιού Γιόρκ Τάιμς". Διαβεβαίωνε τους φίλους του πως έχει συνείδηση των κινδύνων.

 
 
Αντιδράσεις

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, εξέφρασε την οργή του για την εκτέλεση με αποκεφαλισμό ενός ακόμη αμερικανού δημοσιογράφου από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

 

"Είμαστε όλοι εξοργισμένοι από τις αναφορές που έρχονται από το Ιράκ για τις τρομερές δολοφονίες αμάχων από το Ισλαμικό Κράτος, και τον προφανή αποκεφαλισμό ενός ακόμη δημοσιογράφου", είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ από τη Νέα Ζηλανδία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

 

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα είναι αυτή τη εβδομάδα σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ σχετικά με τις πρόσθετες ενέργειες που πρέπει να ληφθούν κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ώστε «να αναπτυχθεί μια ευρεία διεθνή συμμαχία για την εφαρμογή μιας συνολικής στρατηγικής για την προστασία του λαού μας και τη στήριξη των εταίρων μας εναντίον της οργάνωσης αυτής.

 

Τον αποτροπιασμό της για τη δολοφονία του ομήρου εξέφρασε και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι.

 

Ο αποκεφαλισμός του Αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ από το Ισλαμικό Κράτος είναι μια "απολύτως αποκρουστική, στυγερή πράξη" δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

 

Η Ντάουνινγκ Στριτ αναμένεται ότι θα εκδώσει μια ανακοίνωση για τις νέες απειλές που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές και την εκτέλεση του Σότλοφ που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έγινε από τον ίδιο Βρετανό που τον περασμένο μήνα είχε αποκεφαλίσει και τον δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:35 - 03 Σεπ 2014

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.