ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λογαριασμό δισεκατομμυρίων για την Αpple εκδίδει η Κομισιόν

08:50 - 29 Σεπ 2014 | Ειδήσεις
Λογαριασμό δισεκατομμυρίων για την Αpple εκδίδει η Κομισιόν
Η Κομισιόν κατηγορεί την Apple ότι επί δύο δεκαετίες ευνοείται από παράνομες φορολογικές συμφωνίες που έχει με την Ιρλανδία και σχεδιάζει να επιβάλει στην εταιρία πρόστιμο ρεκόρ αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το προκαταρκτικό πόρισμα υποστηρίζει ότι η εταιρεία της Silicon Valley ευνοήθηκε (φόροι κάτω του 2%) από παράνομη κρατική στήριξη της Ιρλανδίας.
Η Apple, υποστηρίζει ότι οι συμφωνίες της με την Ιρλανδία δεν παραβιάζουν τη νομοθεσία και δεν υπήρξε ποτέ ειδική συμφωνία.
Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν η εταιρία συγκέντρωσε τους κεραυνούς της Γερουσίας των ΗΠΑ διότι διοχέτευε κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ σε θυγατρικές στο εξωτερικό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεσκόνισε τις σχέσεις της Apple με την Ιρλανδία από το 1991 εντοπίζοντας ότι η Apple διαπραγματεύθηκε ειδική φορολογική ρύθμιση εν αντιθέσει με όσα ισχύουν για άλλες επιχειρήσεις.
Η υπόθεση αφορά σε 2 συμφωνίες μεταξύ της Apple και των φορολογικών αρχών της Ιρλανδίας, που η Επιτροπή υποστηρίζει ότι αποτελούν ειδική φορολογική μεταχείριση επειδή δεν ανταποκρίνονται στους κανόνες μίας συμφωνίας που να σέβεται τον ανταγωνισμό. Από την πλευρά του ο τεχνολογικός κολοσσός επιμένει ότι είναι όλα νόμιμα και ότι τα τελευταία χρόνια επένδυσε 100 εκατ. δολ. στην Ιρλανδία, με αποτέλεσμα να γίνει από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.