ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H.W. Sin: ο Draghi με την ανοχή των πολιτικών μετατρέπει την ECB σε bad bank

10:46 - 30 Σεπ 2014 | Ειδήσεις
H.W. Sin: ο Draghi με την ανοχή των πολιτικών μετατρέπει την ECB σε bad bank
Στην επίθεση για την πολιτική του Draghi βγήκε με άρθρο του στους FT ο πρόεδρος του Institute for Economic Research Ifo H. W. Sinn.

Κάνει λόγο για υποχρέωση του Βερολίνου να παρέμβει στις παρανομίες τους προέδρου της ΕΚΤ, ο οποίος τη μεταμορφώνει σε bad bank.
Όπως αναφέρει, παρά την αντίδραση της Bundesbank, η ECB προσφέρει στις τράπεζες της Ευρώπης μεγάλη βοήθεια. Για να τις βοηθήσει να ταιριάξουν με την προτεινόμενη τραπεζική ενοποίηση, η ΕΚΤ προτείνει να τις ξελαφρώσει από ένα τμήμα εκ των δυνητικά τοξικών δανείων που έχουν διαθέσει στον ιδιωτικό τομέα, τα οποία θα τιτλοποιηθούν σε χρεόγραφα ABS και θα τα αναλάβει ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας.
Η ΕΚΤ ολοκληρώνει τη μετατροπή της σε υπηρεσία διασώσεων, υποστηρίζει και προσθέτει ότι η Κεντρική Τράπεζα επέτρεψε στις εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ιρλανδίας και των χωρών του Νότου να καλύψουν τις ελλείψεις, δανείζοντας όλο περισσότερο χρήμα, με όλο πιο άχρηστες εγγυήσεις.
Ένα τρισεκατομμύριο ευρώ σε τραπεζική ρευστότητα δημιουργήθηκαν από «αέρα κοπανιστό», για να τακτοποιηθούν οι λογαριασμοί με τους ξένους. Οι πολίτες των έξι κρατών που ενεπλάκησαν σε αυτήν τη διαδικασία, χρησιμοποίησαν τα χρήματα για να ξεπληρώσουν τα ξένα δάνεια και να αγοράσουν ξένα αγαθά.
Όσο έντονα κι αν είναι τα μέτρα του Draghi που προηγήθηκαν, ίσως ωχριούν μπροστά σε αυτά που μελετώνται. Προσφέροντας άμεσα πίστωση στον ιδιωτικό τομέα, η ΕΚΤ μπαίνει σε πολύ μεγαλύτερη αρένα. Το σχέδιο της ΕΚΤ να αγοράσει τα χρέη τους, θα καταλήξει να μεταφέρει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, δισεκατομμύρια ευρώ, από τους φορολογούμενους πολίτες της ευρωζώνης, στους πιστωτές αυτών των άτυχων ατόμων και εταιριών.
Οι πολιτικοί μπορεί και πάλι να κρατήσουν τα στόματά τους κλειστά για τις παραβάσεις της ΕΚΤ αλλά θα έπρεπε να ληφθεί έγκριση από αυστηρά κοινοβούλια. Ο κ. Ντράγκι δεν θα τολμούσε ποτέ να υποσχεθεί ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» χωρίς την υποστήριξη των αρχηγών κυβερνήσεων, και ειδικά της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.
Κλείνοντας το άρθρο υπενθυμίζει δηκτικά ότι το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας έχει ρητά απαγορεύσει στη γερμανική κυβέρνηση να αδρανεί όταν η ΕΚΤ παραβιάζει τις αρμοδιότητές της και σχεδόν προτρέπει οποιονδήποτε Γερμανό πολίτη να προσφύγει στο δικαστήριο και να υποχρεώσει τους πολιτικούς να δράσουν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.