ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αύξηση χρήσης γενοσήμων για τη μείωση του γαλλικού ασφαλιστικού ελλείμματος

10:57 - 07 Οκτ 2014 | Ειδήσεις
Αύξηση χρήσης γενοσήμων για τη μείωση του γαλλικού ασφαλιστικού ελλείμματος
Αλλαγή προσανατολισμού στα γενόσημα για να μειωθεί το έλλειμμα κοινωνικής ασφάλισης στη Γαλλία, υπαγορεύει έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της χώρας εστιάζοντας στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς και υιοθετώντας το γερμανικό μοντέλο.

Οι πολύ υψηλές δαπάνες στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Γαλλίας για τη συνταγογράφηση πρωτότυπων ακριβών φαρμάκων, βρέθηκαν στο επίκεντρο έρευνας του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο δημοσίευσε έκθεση για την υστέρηση της χώρας σε σχέση με τους άλλους ευρωπαίους στη συνταγογράφηση γενοσήμων φαρμάκων. 

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι η αύξηση της χρήσης των γενοσήμων αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση του ελλείμματος της κοινωνικής ασφάλισης και προτείνουν να μελετηθεί και να υιοθετηθεί το Γερμανικό μοντέλο.
Ειδικότερα, στη Γερμανία τίθενται στους γιατρούς στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων, οι οποίοι όταν δεν ικανοποιούνται, αυτομάτως μειώνεται η αμοιβή τους. Παράλληλα λειτουργούν οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς για την επιλογή οικονομικότερων φαρμάκων. ¨όταν οι γιατροί υπερβαίνουν τα όρια καλούνται να επιστρέψουν μέρος της αμοιβής τους. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: « οι γιατροί εμφανίζουν την τάση να συνταγογραφούν τα πιο καινούρια φάρμακα, τα οποία είναι ακριβότερα, προστατεύονται από πατέντα και συχνά δε φαίνεται να εμφανίζουν καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα σε σύγκριση με τα γενόσημα.
Παράλληλα το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο υπογραμμίζει την ανάγκη εξορθολογισμού στις αμοιβές και τα κίνητρα των φαρμακοποιών για την προώθηση των γενοσήμων με τη δυνατότητα επιλογής της εμπορικής τους ονομασίας, σε συνδυασμό με τη χρήση τιμών αναφοράς, ώστε να επιλέγονται φθηνότερα φάρμακα. Σε περίπτωση ωστόσο που χορηγούνται ακριβότερα φάρμακα, η δαπάνη βαρύνει τους ασθενείς.
Τα γενόσημα φάρμακα αντιπροσωπεύουν το 21,5% των φαρμάκων που αποζημιώνονται από την γαλλική κοινωνική ασφάλιση και αγοράζονται από τα γαλλικά φαρμακεία, ενώ λιγότερο από το ένα στα τρία πακέτα των φαρμάκων που αποζημιώνονται είναι γενόσημο.
Στη Γαλλία ωστόσο, τα περισσότερα από τα μισά φάρμακα που συνταγογραφούνται δεν έχουν αντίστοιχα γενόσημα όπως οι στατίνες στις οποίες κυκλοφορούν γενόσημα σε ποσοστό μόλις το 39%. Αντιθέτως στη Γερμανία οι γενόσημες στατίνες φτάνουν στο 96%, στη Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο στο 73% και στη Νορβηγία στο 72%.
Οι ελεγκτές σημειώνουν στην έκθεσή τους ότι την τριετία 2010 - 2013, το μερίδιο των γενοσήμων φαρμάκων που καλύπτονται από τη δημόσια ασφάλιση αυξήθηκε κατ’ όγκο στη Γερμανία από 50% σε 75%, ενώ στη Γαλλία η αντίστοιχη αύξηση ήταν από 24% στο 31%.
Προς επίρρωση σε σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ (Health at a Glance report, 2011), τα γενόσημα φάρμακα αντιπροσωπεύουν σε όγκο τα τρία τέταρτα της φαρμακευτικής αγοράς στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νέα Ζηλανδία και τη Δανία, ενώ στη Γαλλία μόλις το ένα τέταρτο.
Συμπερασματικά το Γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο προτείνει: Την αναθεώρηση της επιπλέον αμοιβής (bonus) που λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί κάθε φορά που χορηγούν ένα γενόσημο φάρμακο. Την αύξηση του αριθμού των εμπορικά διαθέσιμων γενόσημων φαρμάκων και την παροχή κινήτρων στους γιατρούς για συνταγογράφηση γενοσήμων.

 

Πηγή: http://www.euractiv.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:54 - 07 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.