ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Γερμανία δεν χρειάζεται σχέδιο ανάκαμψης, λέει ο Βάιντμαν

17:56 - 17 Οκτ 2014 | Ειδήσεις
Η Γερμανία δεν χρειάζεται σχέδιο ανάκαμψης, λέει ο Βάιντμαν
Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο, να υπάρξει σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας της Γερμανίας, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Bundesbank Γενς Βάιντμαν, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιπαραγωγικό και σημειώνοντας ότι κατά την άποψή του η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει απλώς να κατανείμει καλύτερα τις δαπάνες της.

«Η Γερμανία δεν έχει ανάγκη μια πολιτική τόνωσης (της ανάπτυξης)», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης σε σύνοδο χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος στη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας.


Αυτήν την εβδομάδα η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας το τρέχον και το επόμενο έτος.


Το γεγονός αυτό ενίσχυσε τα επιχειρήματα όσων προτείνουν αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η γερμανική κυβέρνηση, η οποία καλείται ιδίως από εταίρους της στην ευρωζώνη να κάνει περισσότερα για να τονωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρώπης.


Ωστόσο, οι αναπροσαρμοσμένες προβλέψεις περί ανάπτυξης 1,2% φέτος και 1,3% το 2015 δείχνουν «ακόμη ανάπτυξη, πράγμα που συνάδει με τη δυναμική» της γερμανικής οικονομίας, σημείωσε ο Βάιντμαν.


«Δεν υπάρχει καμιά ανάγκη για μέτρα ανάκαμψης χρηματοδοτούμενα με χρέος» στη Γερμανία, επέμεινε ο Βάιντμαν, αλλά για «μια αναπροσαρμογή των δημοσίων δαπανών, των καταναλωτικών δαπανών και των δαπανών για επενδύσεις».


Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας αναγνώρισε πάντως πως «οι δημόσιες επενδύσεις έχουν έναν ρόλο να διαδραματίσουν σε ό,τι αφορά την αύξηση της αναπτυξιακής δυναμικής της Γερμανίας».


Η τοποθέτηση του Βάιντμαν μοιάζει να αποτελεί απάντηση στην παρότρυνση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προς το Βερολίνο να ανεβάσει το επίπεδο των δημοσίων δαπανών της για να συμβάλει στην ανάκαμψη της ευρωζώνης.


Η Γερμανία, η κυβέρνηση της οποίας τάσσεται σθεναρά υπέρ της δημοσιονομικής λιτότητας, δέχεται πιέσεις από πολλές πλευρές, όπως η κυβέρνηση των ΗΠΑ, το ΔΝΤ και άλλοι, να χρησιμοποιήσει το μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της και το ευρύ δημοσιονομικό περιθώριο ελιγμών που διαθέτει ώστε να επενδύσει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.