ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Weidmann: Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν θα υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη

20:59 - 24 Νοε 2014 | Ειδήσεις
Weidmann: Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν θα υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη
Υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων, στην χρηματοπιστωτική αγορά και στην αγορά εργασίας, προκειμένου να απελευθερωθούν οι επενδύσεις και να τονωθεί η παραγωγικότητα, δηλώνει για ακόμα μια φορά, ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Jens Weidmann, τονίζοντας ότι η οικονομία της ευρωζώνης μόνο έτσι θα μπορέσει να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πλήττει σήμερα την ευρωζώνη, είναι οι δυσοίωνες προοπτικές της για την ανάπτυξη. Η ασθενής ζήτηση παίζει κάποιο ρόλο, και αυτό διότι η νομισματική μας πολιτική είναι πιο διευκολυντική από ποτέ, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα διαρθρωτικά μας ελλείμματα για να απελευθερωθεί η καινοτομία και να ενισχυθεί η παραγωγικότητα», τόνισε ο Weidmann σε συνέδριο στη Μαδρίτη.


Τα σχόλια του Weidmann δεν αφορούν τις προοπτικές για τη νομισματική πολιτική. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, δήλωσε την Παρασκευή ότι εάν ο πληθωρισμός δεν αρχίσει να κινείται προς το στόχο της ΕΚΤ σύντομα (2% ή και χαμηλότερα), «θα εντείνουμε τις πιέσεις και θα διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τα πεδία που παρεμβαίνουμε, αλλάζοντας αντιστοίχως το μέγεθος, τον ρυθμό και την σύνθεση των εξαγορών μας».


Πολλοί αναλυτές θεώρησαν αυτές τις δηλώσεις ως μια ένδειξη ότι ο Draghi λειαίνει το έδαφος για πιθανές αγορές από την ΕΚΤ, εταιρικών ή κρατικών ομολόγων τους επόμενους μήνες. Η ΕΚΤ αυτή τη στιγμή αγοράζει ABS και καλυμμένα τραπεζικά ομόλογα, μέσω προγραμμάτων που εγκρίθηκαν τον Σεπτέμβριο.


Ο Weidmann έχει εκφράσει τον βαθύ του σκεπτικισμό για την αγορά κρατικών ομολόγων (ποσοτική χαλάρωση ή QE), εν μέρει διότι τέτοιες αγορές από την κεντρική τράπεζα, μπορεί να αποδυνάμωσουν τις προσπάθειες για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να δώσουν στις κυβερνήσεις κίνητρο να συσσωρεύουν χρέος.


Στην ομιλία του, υπογράμμισε τα όρια του τι μπορεί να κάνει η νομισματική πολιτική. «Ενώ η νομισματική πολιτική μπορεί να επηρεάσει την βραχυπρόθεσμη ζήτηση, δεν μπορεί μονίμως να αυξάνει τις προοπτικές ανάπτυξης», δήλωσε.


«Αυτό που χρειάζεται είναι μια σταθερή αύξηση της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης. Αυτό ωστόσο θα έρθει μόνο εάν αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τα διαρθρωτικά μας ελλείμματα», τόνισε ο Weidmann.


Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας κάλεσε επίσης τους φορείς χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της χρόνια υψηλής ανεργίας, ιδιαίτερα για τους νέους, μειώνοντας κάποιες από τις προστασίες των εργαζομένων, ενώ την ίδια στιγμή διασφαλίζεται πως υπάρχει επαρκές δίχτυ ασφαλείας για ανθρώπους που χάνουν τις δουλειές τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.