ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεχειλίζει η οργή στο Φέργκιουσον

23:12 - 25 Νοε 2014 | Ειδήσεις
Ξεχειλίζει η οργή στο Φέργκιουσον
Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στην πόλη Φέργκιουσον του Μιζούρι μετά την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε αθώο τον αστυνομικό για τη δολοφονία του Μάικλ Μπράουν.

Το Φέργκιουσον, μετρά ακόμα τις πληγές του, από τις ολονύκτιες συγκρούσεις μαύρων πολιτών με την αστυνομία την Δευτέρα το βράδυ, που είχαν ως αποτέλεσμα τον πυρπολισμό κτιρίων, λεηλασίες και βανδαλισμούς.  


Η οργή της αφροαμερικανικής κοινότητας είναι μεγάλη. Κατηγορούν τους ενόρκους του δικαστηρίου (ένα σώμα 12 ενόρκων εκ των οποίων οι 9 ήταν λευκοί) ότι αγνόησαν πως το θύμα δέχθηκε έξι σφαίρες εκ των οποίων οι δύο ήταν στο κεφάλι. Η χρονική συγκυρία είναι επίσης εκρηκτική, καθώς μόλις την Κυριακή ένα ακόμη 12χρονο αγόρι έχασε τη ζωή από πυρά αστυνομικού επειδή έπαιζε με ένα αεροβόλο. 


Σύμφωνα με το CNN, η χώρα του Μπαράκ Ομπάμα είναι χωρισμένη σε δύο «στρατόπεδα»: τους μαύρους και τους λευκούς, ενώ κάνει λόγο για χίλιες συνολικά περιοχές σαν το Φέργκιουσον, «με τη μαύρη οργή να κοχλάζει».

 

Από το Σιάτλ μέχρι τη Νέα Υόρκη και από το Σικάγο μέχρι το Λος Άντζελες, οι πολίτες διαδηλώνουν όχι όμως ειρηνικά, όπως ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος αλλά και η οικογένεια του αδικοχαμένου νεαρού άνδρα.  

 

Σύμφωνα με το Reuters, η έκκληση του Μπαράκ Ομπάμα για αυτοσυγκράτηση δεν έπιασε τόπο. Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος παρακάλεσε τους συμπολίτες του να μην υπερβούν τα εσκαμμένα, η οργή των Αμερικανών ξεχειλίζει. Αλλά και η οικογένεια του άτυχου Μπράουν εξέφρασε την βαθύτατη απογοήτευσή της καλώντας σε ειρηνικές διαδηλώσεις. Η μάνα του Μάικλ Μπράουν δεν άντεξε και κατέρρευσε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου. 

 

Τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι περίπου 400 μέλη της αμερικανικής Εθνοφρουράς είναι έτοιμα να επέμβουν αν χρειαστεί. Ήδη εδώ και ώρες οι αστυνομικοί απαντούν με δακρυγόνα και πυροβολισμούς στους χιλιάδες διαδηλωτές που ξεχύθηκαν εκ νέου στους κεντρικούς δρόμους του Φέργκιουσον, ενώ έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 61 συλλήψεις. 

 

Μέσα στην αναταραχή και στον πανικό που έχει προκληθεί οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν ένα ακόμα νεκρό.  Πρόκειται για έναν 20χρονο, που εντοπίστηκε νεκρός μέσα σε αυτοκίνητο, σε μικρή απόσταση από το συγκρότημα διαμερισμάτων στο οποίο ο αστυνομικός Ντάρεν Γουίλσον πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου. 

 

Σύμφωνα με το CBS, ο Ρίτσαρντ Τέιλορ, κάτοικος της περιοχής όπου βρέθηκε το πτώμα του 20χρονου την Τρίτη, ανέφερε ότι είδε τέσσερις ανθρώπους με όπλα στο διαμέρισμά του το βράδυ της Δευτέρας, οι οποίοι μιλούσαν για το πώς θα λεηλατήσουν καταστήματα και έλεγαν ότι θέλουν να σκοτώσουν κάποιον. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι κάλεσε την αστυνομία, αλλά δεν εμφανίστηκε κανείς.

 

Οι δικηγόροι της οικογένειας του Μάικλ Μπράουν κατήγγειλαν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από το σώμα των ενόρκων, το οποίο αποφάσισε να μην προσαγάγει στη δικαιοσύνη τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον.

«Μπορέσαμε να δούμε μέχρι ποιο σημείο αυτή η απόφαση είναι άδικη. Διαμαρτυρόμαστε δημοσίως και όσο πιο δυνατά μπορούμε για λογαριασμό του Μάικλ Μπράουν», δήλωσαν οι Μπέντζαμιν Κραμπ και Άντονι Γκρέι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

 

Επεσήμαναν επίσης ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το σώμα των ενόρκων δεν ήταν δίκαιη εξαιτίας της σύγκρουσης συμφερόντων του εισαγγελέα που είχε αναλάβει την υπόθεση και επειδή η κατηγορούσα αρχή δεν μπόρεσε να υποβάλει ερωτήματα στον Ουίλσον.

«Θα στραφούμε κατά της απόφασης αυτής γιατί σε όλη την Αμερική, είτε είναι στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, την Καλιφόρνια, το Κλίβελαντ, νεαροί μαύροι σκοτώνονται από τους αστυνομικούς», υπογράμμισε ο Κραμπ.


Πάντως οι δικηγόροι δήλωσαν ότι καταδικάζουν τις βίαιες διαδηλώσεις. 

Τελευταία τροποποίηση στις 23:23 - 25 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.