ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΕΚΤ πιέζει τις μεγάλες τράπεζες για περαιτέρω ενίσχυση κεφαλαίων

21:07 - 26 Ιαν 2015 | Ειδήσεις
Η ΕΚΤ πιέζει τις μεγάλες τράπεζες για περαιτέρω ενίσχυση κεφαλαίων
 Οδηγίες για αύξηση των κεφαλαίων τους πάνω από τα επίσημα ρυθμιστικά όρια έχουν λάβει μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, από την ΕΚΤ.

Εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, o ρυθμιστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έστειλε επιστολές τις τελευταίες εβδομάδες στις περισσότερες από τις μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης, δίνοντας σε ορισμένες από αυτές οδηγίες να αυξήσουν τα κεφαλαιακά τους μαξιλάρια σε επίπεδα υψηλότερα των ρυθμιστικών απαιτήσεων. Παράλληλα, άσκησε πιέσεις σε άλλα ιδρύματα να βελτιώσουν την εταιρική τους διακυβέρνηση.


Τραπεζικά στελέχη δήλωσαν στην WSL,  ότι η αυξανόμενη πίεση από την ΕΚΤ, η οποία από τον περασμένο Νοέμβριο είναι υπεύθυνη για την εποπτεία των μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης, αναμένεται να οδηγήσει πολλές τράπεζες σε πωλήσεις νέων μετοχών και σε περιορισμό των μερισμάτων.


«Το 2015, οι μεγάλοι παίχτες θα πρέπει να εξετάσουν αυξήσεις κεφαλαίων» δήλωσε η Carlo Messina, CEO της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζες της Ιταλίας, Intesa Sanpaolo. H κ. Messina και άλλοι CEO τραπεζών ανέφεραν πως οι τράπεζες θα πρέπει να επιτύχουν κεφαλαιακούς δείκτες αρκετά πάνω από το 11% αν θέλουν να μοιράσουν μερίσματα.


Αν και οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αντλήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε νέα κεφάλαια τα τελευταία χρόνια, οι κεφαλαιακοί δείκτες ορισμένων τραπεζών παραμένουν κάτω από το 11%.


Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η ισπανική Banco Santander ξεκίνησε την διαδικασία άντλησης κεφαλαίων, με ΑΜΚ ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Στελέχη της Santander υποστηρίζουν ότι η αναπάντεχη αύξηση κεφαλαίου δεν ήταν μια απάντηση στις πιέσεις της ΕΚΤ.


Εν τω μεταξύ, η Deutsche Bank εξετάζει την πώληση ή το spinoff μέρους του τμήματος λιανικής τραπεζικής, για να ενισχύσει τα κεφάλαια της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.