ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μειώνεται το αμερικανικό δημοσιονομικό έλλειμμα

14:15 - 27 Ιαν 2015 | Ειδήσεις
Μειώνεται το αμερικανικό δημοσιονομικό έλλειμμα
Στα 468 δισ. δολάρια θα μειωθεί το έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού κατά το τρέχον δημοσιονομικό έτος, φτάνοντας έτσι στα χαμηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση με τις προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (Congressional Budget Office, CBO).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που αναφέρονται στην ανακοίνωση, το έλλειμμα - που ανερχόταν σε πάνω από 1 τρισ. δολάρια στην πρώτη τετραετία του Ομπάμα και στα 483 δισ. δολάρια το 2014 - θα μείνει σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα το 2016 και στη συνέχεια θα αρχίσει να αυξάνεται, λόγω των αυξανόμενων δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους και πληρωμή συντάξεων, σύμφωνα με το Γραφείο Προυπολογισμού.

 

Οι εκτιμήσεις του CBO δίνουν το εναρκτήριο λάκτισμα για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει στην Ουάσιγκτον για τον προϋπολογισμό, η οποία αναμένεται να είναι σκληρή. Οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν σήμερα το Κογκρέσο, επιδιώκουν την εξάλειψη των ελλειμμάτων σε μία 10ετία με περικοπές στα προγράμματα κοινωνικής προστασίας, παράλληλα με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Ο Πρόεδρος Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί έχουν προτείνει πρόσθετες δαπάνες για την παιδεία και τις υποδομές καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη των Αμερικανών, θέτοντας την ατζέντα για τις προεδρικές εκλογές του 2016. Ο Ομπάμα θα παρουσιάσει το σχέδιο του για τον προϋπολογισμό του 2016 στις 2 Φεβρουαρίου.

 

«Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις του CBO για τον προϋπολογισμό και την οικονομία επιβεβαιώνουν την ανάγκη να δράσει το Κογκρέσο, ώστε να ενισχύσει την οικονομία μας για τη μεσαία τάξη, θέτοντας ταυτόχρονα το χρέος και το έλλειμμα σε μία βιώσιμη πορεία», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου κ. Έρικ Σούλτς. Η έκθεση του Γραφείου του Κογκρέσου δείχνει ότι η μείωση των ελλειμμάτων, που στηρίχθηκε στην ανάκαμψη της οικονομίας, θα είναι βραχύβια, καθώς το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνεχίζει να αυξάνεται.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.