ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Συμφωνία με τρόικα ως 15 Μαΐου ή υποβάθμιση

18:52 - 29 Ιαν 2015 | Ειδήσεις
Fitch: Συμφωνία με τρόικα ως 15 Μαΐου ή υποβάθμιση
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε υποβάθμιση της Ελλάδας, αν έως τις 15 Μαΐου δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα αφήνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σε τηλεδιάσκεψη για τις εξελίξεις στη χώρα.

«Αν ως την επόμενη αξιολόγηση μας στις 15 Μάιου δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις αυτές ή φανεί ότι καταρρέουν, φυσικά αυτό μπορεί να πυροδοτήσει μια υποβάθμιση» προειδοποίησε  ο Douglas Renwick, επικεφαλής αξιολόγησης του οίκου για τα κράτη της δυτικής Ευρώπης.


Στον αντίποδα, πάντως όπως δήλωσε αν οι δυο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία τότε αυτό μπορεί να είναι μια ένδειξη για επιβεβαίωση της αξιολόγησης.


Σημειώνεται πως ο Fitch αξιολογεί την Eλλάδα με «Β» και στις 16 Ιανουαρίου αναθεώρησε το outlook σε αρνητικό από σταθερό.


Παράλληλα, ο οίκος εκτιμά ότι αν συνεχιστεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, τότε ενδέχεται να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις και για τις αξιολογήσεις των τραπεζών. 


Μάλιστα όπως τονίστηκε στην τηλεδιάσκεψη, η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνει τους κινδύνους ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες.


Όσον αφορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι συνδέεται με το ενδεχόμενο ενός Grexit, ωστόσο τονίζει ότι ο συστημικός κίνδυνος από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι μικρότερος από ότι το 2012.


Τέλος αναφερόμενος στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι αυτή δεν θα περιλαμβάνει «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους, αλλά μια επιμήκυνση των ωριμάνσεων και μείωση των επιτοκίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.