ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσης

16:32 - 09 Φεβ 2015 | Ειδήσεις
Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσης
Κινητικότητα για την εξεύρεση λύσης , μεταξύ Ελλάδας και Βρυξελλών παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, να επιβεβαιώνει σε δηλώσεις του την παρασκηνιακή διαβούλευση,  και με κοινοτικές πηγές, να εκτιμούν ότι «είναι εφικτή μία συμφωνία έως το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου».

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, η Κομισιόν εργάζεται για την εξεύρεση αμοιβαία επωφελούς λύσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη.


Στο πλαίσιο αυτό ενέταξε και την επίσκεψη, του προέδρου της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (Eurogroup Working Group), Τόμας Βίζερ, και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο την Κυριακή στην Αθήνα, τονίζοντας ότι  έγινε με σκοπό την προετοιμασία του Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου.


Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες από τις επαφές των δυο πλευρών,, λέγοντας ότι σε αυτό το στάδιο η Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε τεχνικό επίπεδο για να προετοιμάσει το Eurogroup της ερχόμενης Τετάρτης, ούτως ώστε να διεξαχθεί «μέσα στις καλύτερες δυνατές συνθήκες».


Πηγές της Επιτροπής  ωστόσο αναφερόμενες στις συναντήσεις σημείωναν ότι υπήρξε μια μικρή πρόοδος στις συζητήσεις. Όπως τόνιζαν, οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές στην Αθήνα ήταν εποικοδομητικές και η κάθε πλευρά παρουσίασε τις δικές της κόκκινες γραμμές.


Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Κομισιόν συνομιλεί τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση, όσο και με τις κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως το Βερολίνο. Αρωγοί του κ. Γιούνκερ στην πρωτοβουλία για επίτευξη συνεννόησης,  είναι ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν-με τον οποίο συναντήθηκε στη Βιέννη ο κ. Τσίπρας, και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία την Παρασκευή. 

Μάλιστα ο Αυστριακός καγκελάριος δήλωσε μετά τη συνάντηση, πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη και  να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, με την οποία  να συγκεράζεται, το παλαιό πρόγραμμα και το πρόγραμμα της νέα κυβέρνησης, με τήρηση του ευρωπαϊκού πλαισίου και των υποχρεώσεων και χωρίς να επιβαρύνει περαιτέρω τους Έλληνες φορολογούμενους.

Πάντως όπως τόνισε  ο κ. Σχοινάς η τελική απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί ομόφωνα από τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι «η Ευρώπη θα σεβαστεί την Ελλάδα, όσο η Ελλάδα σέβεται την Ευρώπη».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:00 - 09 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.