ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σουλτς: Υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία για την Ελλάδα

21:36 - 03 Μαρ 2015 | Ειδήσεις
Σουλτς: Υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία για την Ελλάδα
Μήνυμα στην Αθήνα να σταματήσει να κατηγορεί τους άλλους και να μην προβαίνει σε ενέργειες που «βγάζουν τίτλους» αλλά αντίθετα να κάνει κάτι πιο χρήσιμο για τους πολίτες, έστειλε με άρθρο του στην πλατφόρμα linkedin, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ δηλωνει ότι υπάρχουν νέα ενθαρρυντικά στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε σωστό δρόμο.  

«Είναι ώρα να θα θαφτούν τα τσεκούρια και να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις που ελήφθησαν στη συμφωνία του Eurogroup και να αναπτυχθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα δημιουργήσουν ροή επενδύσεων, αύξηση των φορολογικών εσόδων με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και διατήρησης ενός ικανού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό είναι το μήνυμα που έχω μεταφέρει στην Αθήνα, το Βερολίνο και σε όλες τις συναντήσεις μου με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες» γράφει ο Σουλτς.


Κατά τον Γερμανό πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, υπάρχουν τρεις παράγοντες που αν χρησιμοποιηθούν σοφά θα δώσουν ώθηση στην Ελλάδα: 

 

  • Η πρόθεση της νέας κυβέρνησης να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή και τις φορολογικές απάτες, κάτι που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέφευγαν συστηματικά να το κάνουν. Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να αντιμετωπίσει τις κύριες αιτίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα, δηλαδή την φοροδιαφυγή και την διαφθορά. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δείχνει να έχει κατανοήσει τα προβλήματα με τον ορθό τρόπο, αλλά επέλεξε ως «αποδιοπομπαίους τράγους» τους δανειστές.

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατανοήσει από την πλευρά της ότι δεν πρέπει , πλέον, να επιμείνει στην τακτική των όλο και περισσότερων περικοπών. Το κρίσιμο στοιχείο είναι οι υγιείς προϋπολογισμοί γιατί χωρίς αυτούς οι οικονομίες είναι ασταθείς. Από την άλλη πλευρά η Ευρώπη έχει, επίσης, κατανοήσει την ανάγκη θέσπισης αναπτυξιακών μέτρων αλλά και μέτρων ευνοϊκών για επενδύσεις.

  • Η Ε.Ε. έχει στο τραπέζι ένα συμπαγές και συνεχόμενο πλάνο για επενδύσεις. Φυσικά υπάρχουν και οι πιο συντηρητικά σκεπτόμενοι  που ισχυρίζονται ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα επενδύσει τα χρήματα που δανείζει σε ασφαλή επενδυτικά σχέδια μόνο. Εδώ, αναφέρει ο κ. Σουλτς «θα πρέπει να απευθυνθώ σε όλα τα μέλη και να πω ότι το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο είναι για όλους. Εάν η Ελλάδα δημιουργήσει μια σωστή οικονομική διάρθρωση, απαλλαγμένη από φαινόμενα διαφθοράς και με σταθερό νομικό περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα πρόταση για επενδύσεις, για παράδειγμα σε ηλιακή και αιολική ενέργεια. 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.