ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WSJ: Πέντε πράγματα που πρέπει να προσέξουμε στην συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη

15:40 - 04 Μαρ 2015 | Ειδήσεις
WSJ: Πέντε πράγματα που πρέπει να προσέξουμε στην συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη
Ο Mario Draghi ξεκίνησε το 2015 με μια έκρηξη, αποκαλύπτοντας ένα πρόγραμμα αγοράς assets άνω του 1 τρισ. ευρώ, κυρίως κρατικών ομολόγων, κατά την πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου, αναφέρει η Wall Street Journal, σε δημοσίευμά της για το ποια είναι τα πέντε σημεία που χρήζουν προσοχής στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Η δεύτερη πράξη δεν θα είναι τόσο δραματική, ενώ δεν αναμένεται κανένα νέο μέτρο στήριξης. Αλλά η δεύτερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ για το έτος, την Πέμπτη στην Κύπρο, θα είναι σημαντική καθώς οι επενδυτές περιμένουν λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γνωστό και ως ποσοτική χαλάρωση (QE).

 

Η ΕΚΤ θα γνωστοποιήσει επίσης νέες οικονομικές προβλέψεις για το 2017, δίνοντας μια γεύση του πώς οι αξιωματούχοι βλέπουν τα πράγματα να διαμορφώνονται για τα επόμενα τρία χρόνια. Και ο κ. Draghi είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει ερωτήσεις σχετικά με την Ελλάδα.

 

Τα πέντε σημεία που χρήζουν προσοχής:

 

1. Πότε θα ξεκινήσει το QE;

 

Όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε το πρόγραμμα QE τον Ιανουάριο, δήλωσε μόνο ότι οι αγορές θα ξεκινούσαν τον Μάρτιο, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένη. Οι αξιωματούχοι σαφώς δεν εννοούσαν από την αρχή του μήνα. Το κύριο ερώτημα είναι εάν η ΕΚΤ θα ξεκινήσει να αγοράζει ομόλογα αμέσως μετά από την συνεδρίαση της Πέμπτης, ή θα περιμένει μέχρι τα μέσα ή το τέλος του μήνα. Όσο περισσότερο περιμένει, τόσο περισσότερο οι επενδυτές αμφιβάλλουν για τη δέσμευσή τους να δουν το πρόγραμμα να ολοκληρώνεται.

 

2. Το νου σας για ενδείξεις ευελιξίας…

 

Η ΕΚΤ έχει δώσει τις ευρείες λεπτομέρειες του προγράμματος: 60 δισ. ευρώ σε μηνιαίες αγορές δημόσιου και ιδιωτικού χρέους μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι επενδυτές θα έχουν την προσοχή τους στα σχόλια του Draghi προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη ευελιξίας αναφορικά με την επίτευξη του στόχου ή να δοθεί περιθώριο στις εθνικές κεντρικές τράπεζες για το ποια assets θα αγοράσουν.

 

3. Και τι θα προσδιορίσει την επιτυχία

 

Η ΕΚΤ δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν «μέχρι να δούμε μια βιώσιμη προσαρμογή στο δρόμο του πληθωρισμού, ο οποίος είναι συμβατός με τον στόχο μας για επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%, μεσοπρόθεσμα».

 

Οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,3% στην ευρωζώνη σε ετήσια βάση την περασμένη εβδομάδα, τρίτη αρνητική ένδειξη, αλλά πιο ήπια από την πτώση του Ιανουαρίου. Οι αναλυτές θα αναζητήσουν κάποιες ενδείξεις από την ομιλία του Draghi, σχετικά με το τι σημαίνει «βιώσιμη προσαρμογή».

 

4.Πώς βλέπει η ΕΚΤ τις οικονομικές προοπτικές;

 

Οι νέες οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ θα έλθουν σε μια στιγμή όπου η ροή ειδήσεων είναι πολύ θετική, ιδιαίτερα στη Γερμανία. Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις θα παρέχουν κάποιες ενδείξεις για το πόσο νομίζει η ΕΚΤ ότι η μείωση των τιμών του πετρελαίου θα βοηθήσει την οικονομία της ευρωζώνης.

 

5.Ποια θα είναι τα μηνύματα για την Ελλάδα;

 

Οποιαδήποτε ανακούφιση δημιούργησε η τετράμηνη παράταση της διάσωσης της Ελλάδας, ήταν βραχύβια, εν τω μέσω έντονων αμφιβολιών για τα δημοσιονομικά της χώρας. Τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ ανέστειλε την εξαίρεση που επέτρεπε τις ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιούν τα κρατικά ομόλογα ως collateral προς την ΕΚΤ, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να στηρίζονται σε μια πιο δαπανηρή πίστωση από την ελληνική κεντρική τράπεζα. Ο Draghi πιθανότατα θα πιεστεί όταν η ΕΚΤ επαναφέρει αυτή την εξαίρεση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.