ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές στην Φινλανδία με προβάδισμα Σίπιλα

17:10 - 18 Απρ 2015 | Ειδήσεις
Εκλογές στην Φινλανδία με προβάδισμα Σίπιλα
Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Φινλανδοί, σε μια εκλογική διαδικασία που αφορά  ιδιαίτερα την Ευρώπη καθώς η χώρα έχει βάρος τόσο στα, ελληνικού χρώματος, προβλήματα στην Ευρωζώνη όσο και στη σύγκρουση με την γειτονική της Ρωσία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, προηγείται το Κεντρώο Κόμμα, με ποσοστό 24%. Ο 53χρονος ηγέτης του κόμματος Γιούχα Σίπιλα, δίνει βαρύτητα στην ανάπτυξη της χώρας και έχει υποσχεθεί τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας σε μια δεκαετία.

Ο Σιπίλα, 53χρονος βουλευτής με μικρή πολιτική εμπειρία έχει την εικόνα του «φρέσκου προσώπου» σε μία πολιτική σκηνή που τα τελευταία χρόνια απέτυχε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις -αυξανόμενο έλλειμμα και χρέος, επικίνδυνα αδύναμη ανάκαμψη και αδράνεια στο ασφαλιστικό σύστημα με τον γηράσκοντα πληθυσμό.

Οι επόμενοι τρεις σχηματισμοί μάχονται στήθος με στήθος για τη δεύτερη θέση: οι συντηρητικοί του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ (16,9%), το αντιπολιτευόμενο (πλέον) δεξιό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των «Φινλανδών» του Τίμο Σόινι (16,7%) και οι σοσιαλδημοκράτες του υπουργού Οικονομικών Άντι Ρίνε (15,1%).

Η Φινλανδία έχει μακρά παράδοση κυβερνήσεων πολυκομματικών συνασπισμών (μετά τις προηγούμενες εκλογές είχαν συνασπιστεί αρχικά έξι κόμματα) και το κρίσιμο είναι πάντοτε οι μετεκλογικές συνομιλίες.

Η σύνθεση του συνασπισμού θα εξαρτηθεί κυρίως από την κατανομή των εδρών του κοινοβουλίου. Όμως ο Σιπίλα αναμένεται να αρνηθεί τη συνεργασία τόσο με τους συντηρητικούς όσο και με τους σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι θεωρούνται οι κύριοι υπεύθυνοι για την αποτυχία της απερχόμενης κυβέρνησης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.