ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες στη Μεσόγειο

12:33 - 19 Απρ 2015 | Ειδήσεις
Νέα τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες στη Μεσόγειο
Μια νέα τραγωδία, με θύματα εκατοντάδες παράτυπους μετανάστες, γράφτηκε την Κυριακή στα νερά της Μεσογείου.

Πλοιάριο που ξεκίνησε από την Αίγυπτο μεταφέροντας περίπου 700 μετανάστες ανατράπηκε στο Κανάλι της Σικελίας παρασύροντας στον θάνατο εκατοντάδες άτομα.

Το ναυάγιο σημειώθηκε στα ανοικτά των λιβυκών ακτών και συγκεκριμένα 180 χιλιόμετρα νότια του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα και στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχει το ιταλικό λιμενικό και σκάφη του πολεμικού ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοιάριο ανατράπηκε όταν οι μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό συγκεντρώθηκαν στη μία πλευρά του μόλις είδαν ότι τους πλησιάζει ένα εμπορικό πλοίο.

Οι ιταλικές Αρχές περισυνέλλεξαν 28 άτομα, ενώ εκτιμούν πως οι νεκροί θα φθάσουν περίπου τους 700. Διασωθέντες και σοροί θα μεταφερθούν στην Κατάνια όπως δημοσιεύει η Corriere della Sera.

 

«Προς το παρόν φοβόμαστε ότι πρόκειται για μια τραγωδία τεράστιων διαστάσεων», σχολίασε η Καρλότα Σάμι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24.

Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι που εκφράζονται, η τραγωδία αυτή θα είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στη νότια Μεσόγειο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών μεταναστών από την αρχή του έτους σε 1.500.

Με αφορμή το γεγονός,  Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως μια ευρωπαϊκή σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών για να ληφθούν μέτρα, δηλώνοντας, ότι αν ο απολογισμός αυτός επιβεβαιωθεί, «θα είναι η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο».

Οι νέοι θάνατοι τροφοδοτούν και άλλες εκκλήσεις για μια ισχυρότερη απάντηση εκ μέρους της Ευρώπης στην όλο και πιο φονική μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο.

Διεθνείς οργανώσεις αρωγής και οι ιταλικές αρχές έχουν επικρίνει την ευρωπαϊκή επιχείρηση "Τρίτων" για την προστασία των συνόρων, η οποία πρόσφατα αντικατέστησε μια πιο συνολική ιταλική αποστολή έρευνας και διάσωσης.

Ιταλοί αξιωματούχοι έκαναν γνωστό ότι στις έρευνες στην περιοχή του ναυαγίου συμμετέχουν 20 πλοία, κυρίως πολεμικά της Ιταλίας και της Μάλτας, καθώς και εμπορικά πλοία, ενώ τις επιχειρήσεις συντονίζει η ιταλική Ακτοφυλακή.

«Προσπαθούν να βρουν ζωντανούς ανθρώπους ανάμεσα στους νεκρούς που επιπλέουν στο νερό», πρόσθεσαν.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε πως η Ευρώπη είναι μάρτυρας «μιας συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο»,

«Μια τραγωδία εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και, αν η ΕΕ και ο κόσμος συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια, θα κριθούν με τον χειρότερο τρόπο, όπως κρίθηκαν και στο παρελθόν όταν έκλεισαν τα μάτια τους σε γενοκτονίες, όταν οι βολεμένοι δεν έκαναν τίποτε», δήλωσε από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μάσκατ.

Η Κομισιόν από την πλευρά της δήλωσε  «βαθιά συγκλονισμένη» από το νέο ναυάγιο και ανακοίνωσε την πραγματοποίηση μιας συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών για να ληφθούν μέτρα.

«Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει», υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αν και καταστρώνει τη νέα στρατηγική για τη μετανάστευση που πρόκειται να υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου, δηλώνει ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, αποφάσισε να περιλάβει το ζήτημα αυτό στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο.

«Θα παρουσιάσω σειρά προτάσεων αναφορικά με τη Λιβύη, μία από τις κύριες οδούς της παράνομης διακίνησης μεταναστών», πρόσθεσε η Μογκερίνι σε χωριστή ανακοίνωσης την οποία τονίζει επίσης ότι, «ίναι πλέον καιρός για την ΕΕ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς να περιμένει άλλο».

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να μην σημειωθούν άλλα ναυάγια μεταναστών απηύθυνε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας πριν από λίγο στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Εκφράζω τον βαθύτατο πόνο μου. Απευθύνω έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να δράσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα ώστε να μην επαναληφθούν άλλες παρόμοιες τραγωδίες» είπε, μεταξύ άλλων.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:12 - 19 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.